Malad

Autor: Alexandru Petria, Scriitor
Publicat: 22-06-2015 13:14

Dacă e să-i găsesc vecinătăţi lui Alexandru Voicescu, prin romanul său de debut- Malad, editura Herg Benet, 2015, i-aş aminti pe Mircea Eliade şi Adolfo Bioy Casares. Au fîntana comună la aceeaşi structurare a fantasticului din realitatea înconjurătoare.

În 224 de pagini, Malad e plin de-o lume heteroclită, unde limitele geografice şi temporale nu mai au importanţă decît pentru a fi depăşite. Personajul principal Andrei Marcus, angajat la o multinaţională în domeniul publicităţii, e purtat de-a lungul cărţii pe ruta Praga- Laussane- Torino, satul bănăţean Amărăşti- Zürich, fiind acuzat că a ucis-o pe enigmatica Ioana Dună, participantă la un ritual staniu care are legătură cu secta bogomililor. Pe fundal, în economia textului, pe lîngă bunăciunea sexy Eliza şi bibliotecarul Antonio Cirio, apar doi fraţi gemeni, Bedros Petrosian şi Amarillo Cruz, născuţi în Chile, într-o familie săracă de emigranţi armeni, ultimul adoptat de o familie din Argentina, de aici diferenţa de nume. Dacă Petrosian ajunge un jazzman celebru, Cruz, care primeşte o boală degenerativă, urcă în topul celor mai bogaţi oameni ai lumii. O poveste de dragoste cu resorturi nebănuite, crime, urmăriri ale poliţiei, Cartea Neagră a Lumii ce “conţine nişte pasaje care pentru simplul cititor ar semnifica la prima mînă o modalitate practică de a genera piatra filosofală, acel lapis philosophorum al alchimiştilor” întregesc atractiv Malad. Se precizează despre Cartea Neagră a Lumii, axul acţiunii romanului, scrisă de un grup de urmaşi ai armenilor translaţi în Banat în 970 de împăratul Ion Tzimiskes al Bizanţului, că “scopul ultim al cărţii nu este cel de a căpăta nu ştiu ce puteri supranaturale, neomeneşti, ci de a dezvălui metoda prin care să fii capabil să intri în adîncul tău şi să îţi cunoşti cele mai intime resorturi care te alcătuiesc ca persoană, ca individ unic al speciei tale. Iar ca să te cunoşti pe tine pînă la capăt înseamnă să cunoşti şi întreg universal în care trăieşti. Asta este puterea cărţii.”

Scris cu eficienţă narativă la persoana I, captivant, Malad are în subsidiar înţelesuri ce se cer descoperite de cititorul atent. Cartea care ne schimbă, în care dispari, care ne stabileşte viitorul şi altele.

Alexandru Voicescu este un nou nume de reţinut în literatura română.