Surpriză în partidul lui Mircea Geoană! Declarați pro-europeni, salută votul din Grecia

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 06-07-2015 17:17

Mircea Geoană și-a făcut partid, unul pe care l-a declarat pro-european. Numai că ultima declarație a vicepreședintelui PSRO e total pe dos față de ceea ce spunea Geoană. Analistul economic Radu Golban, vicepreședinte al Partidului Social Românesc, salută votul exprimat ieri de poporul elen, prin care au fost respinse măsurile de austeritate impuse de Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional și Banca Centrală Europeană, susținând că atitudinea și deciziile politice luate de Guvernul condus de Alexis Tsipras, în special cele privind consultarea populară, ar trebui să reprezinte o sursă de inspirație pentru țările aflate într-o situație similară, printre care și România.

„Poporul grec a votat pentru prima dată la urne, într-o majoritate covârșitoare, incontestabilă, un program anti-austeritate. Grecii au arătat că, efectiv, nu mai vor politici austere. Interesant este că niciun actor politic sau factor de decizie din România nu ia apărarea Greciei în urma votului de ieri, ci toți condamnă decizia poporului elen, uitând măsurile de austeritate care au afectat ani la rând milioanele de români.

Acum nimeni nu își mai aduce aminte de tăierea pensiilor și salariilor din țara noastră. Iar asta în ciuda faptului că, în timpul campaniilor electorale, în discursul fiecărui candidat care nu era în tabăra lui Traian Băsescu se condamnau măsurile de austeritate la care au fost supuși românii și se promitea scăparea de regimul Băsescu și înlăturarea politicii liberale nefaste care a cauzat acele politici austere. Numai că aceste promisiuni nu sunt duse până la capăt. Să nu uităm că România a servit drept cobai la cele mai cumplite măsuri de asuteritate impuse de Uniunea Europeană. Acum, România nu trebuie să mai fie cobai și să le mulțumească celor care au supus-o la austeritate, ci să se solidarizeze cu Grecia.

Trebuie să înțelegem că nu este vorba despre banii contribuabililor europeni, așa cum se încearcă inducerea în eroare și manipularea opiniei publice. Este vorba despre banii pe care băncile germane și franceze i-au împrumutat de la băncile mamă la o dobândă mică și pe care ulterior i-au plasat în obligații la Atena. Grecia nu fuge de plata propriilor datorii, ci nu vrea să le achite pe cele care au contribuit la un exces de bunăstare a cetățenilor din centrul Europei. Totodată, trebuie să înțelegem că, prin votul de duminică, grecii s-au dezis de ideologia austerității, iar austeritatea este o politică economică a cărei ideologie de la bază nu este fondată pe cifre.

Printr-o politică economică favorabilă, succesul Greciei poate fi asemănat cu succesul Islandei, unde, în ciuda amenințărilor internaționale, liderii au ținut cu cetățenii. Din situația economică dificilă în care se află acum, Grecia ar putea ieși printr-o depreciere a monedei, însă Germania nu dorește acest lucru. De ce? Pentru că face tot posibilul să își protejeze exporturile în euro prin Uniunea Europeană, astfel încât exporturile centrului către periferie să prospere. Pe de altă parte, subscriu la unele dintre dezideratele poporului elen: ratele să fie legate de dezvoltarea economică, o ștergere parțială a datoriilor și o eșalonare generoasă a acestora.

Grecia nu este în zadar locul în care au fost puse bazele democrației. Iar acest considerent poate nu a fost niciodată mai actual ca acum. Printr-un vot democratic, grecii, singurul popor, alături de cel islandez, care a avut demnitate în fața unei politici austere, pot reprezenta o sursă de inspirație, de la care România nu ar trebui să întoarcă privirea, ci să ia exemplu. Alexis Tsipras ar fi trebuit să se regăsească în fiecare dintre politicienii români care au decis tăierea pensiilor și salariilor, înainte să își consulte propriul popor”, a declarat Radu Golban.