Partidul Popular European din Moldova si-a ales presedintele

Autor: A. Dumitrescu, Redactor
Publicat: 26-07-2015 20:08
Actualizat: 26-07-2015 20:27

Partidului Popular European din Moldova (PPEM), un proiect al fostului premier Iurie Leancă, şi-a ţinut duminică la Chişinău Congresul de constituire, la care delegaţii au votat conducerea formaţiunii.

Potrivit Unimedia, în calitate de preşedinte al formaţiunii a fost ales Iurie Leancă, iar în postul de prim-vicepreşedinte Eugen Carpov, fost vicepremier pentru reintegrare.

''Sunt sigur că ziua de 26 iulie va fi una istorică, ziua în care dăm un semnal clar de schimbare a clasei politice, ziua în care se naşte primul partid cu adevărat european'', a subliniat Iurie Leancă cu această ocazie.

Potrivit publika.md, noua formaţiune a primit un mesaj de felicitare din partea Uniunii Creştin-Democrate din Germania (CDU, partidul Angelei Merkel), secretarul general al formaţiunii, Peter Tauber, încurajându-l pe Iurie Leancă să-şi asume responsabilitatea democratică pentru un viitor mai bun al cetăţenilor moldoveni, în condiţiile situaţiei politice şi economice dificile din ţară.

Iurie Leancă a părăsit Partidul Liberal Democrat în luna februarie, după ce candidatura sa pentru un nou mandat la şefia guvernului de la Chişinău nu a obţinut în parlament numărul necesar de voturi. El a criticat dur acţiunile fostului său şef de partid Vlad Filat, acuzându-l de trădarea electoratului şi de înţelegeri secrete cu Partidul Comuniştilor. După respingerea candidaturii lui Iurie Leancă, legislativul de la Chişinău l-a confirmat în funcţia de premier pe Chiril Gaburici. Acesta şi-a prezentat în luna iunie demisia, funcţia de premier fiind asigurată în prezent de ministrul de externe Natalia Gherman.

AGERPRES