Viktor Orban, reacție după ce a fost acuzat de revizionism de România

Autor: Radu Pop, Colaborator
Publicat: 27-07-2015 13:20
Actualizat: 27-07-2015 14:14

Gestul premierului Ungariei, Viktor Orban, de a posta pe Facebook imagini cu simboluri ale Ungariei Mari și ale Ținutului Secuiesc a stârnit reacții vehemente din parte autorităților române.

Astăzi, Budapesta a respins criticile formulate  de autoritățile române cu privire la gestul premierului ungar Viktor Orban de a posta pe Facebook ''simboluri revizioniste'', precizând că respectivele fotografii includ unele care prezintă 'simboluri istorice', potrivit șefului biroului de presă al premierului ungar, transmite MTI, potrivit Agerpres.

În una dintre fotografiile respective, făcute la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, un vânzător oferă insigne cu harta Ungariei înaintea Primului Război Mondial, în timp ce în altă fotografie apare steagul Ținutului Secuiesc.

Într-o postare făcută duminică pe Facebook, Ministerul Afacerilor Externe român consideră că gestul premierului ungar Viktor Orban de a posta pe Facebook "simboluri revizioniste" nu va ajuta la "eficientizarea" relației bilaterale româno-ungare, fiind încălcate prevederile Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară din 1996, Declarației privind cooperarea și parteneriatul strategic româno-ungar pentru Europa în secolul al XXI-lea din 2002.

"Din păcate, la numai o zi după ce a făcut apel la pragmatism și s-a pronunțat în favoarea unei 'relații eficiente' româno-ungare, premierul ungar V. Orban a ales să posteze pe contul său de Facebook imagini incluzând simboluri ale Ungariei Mari și ale Ținutului Secuiesc. Promovarea, personal de către premierul ungar, a acestor simboluri revizioniste, complet inacceptabile și contrare spiritului Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară din 1996, Declarației privind cooperarea și parteneriatul strategic româno-ungar pentru Europa în secolul XXI din 2002 și ordinii constituționale din România, nu contribuie nicidecum la 'eficientizarea' relației româno-ungare sau la restabilirea unui climat de încredere", a precizat duminică MAE român în postarea pe pagina de Facebook a instituției.

De asemenea, MAE a subliniat că România este deschisă dialogului bilateral cu Ungaria, însă cu respectarea "parametrilor politico-juridici definiți de comun acord de România și Ungaria".