Valeriu Streleţ, propus pentru funcția de premier în Moldova

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 27-07-2015 20:57
Actualizat: 27-07-2015 21:47

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a avansat luni o nouă propunere pentru funcţia de premier după ce candidatura ministrului în exerciţiu al educaţiei, Maia Sandu, nu a fost agreată de partenerii de coaliţie.

Noul candidat al PDLM este Valeriu Streleţ, vicepreşedinte al formaţiunii şi deputat în parlamentul Republicii Moldova. Un anunţ în acest sens a fost făcut de liderul PLDM, Vlad Filat, după consultările ce au avut loc la sediul preşedinţiei între şeful statului Nicolae Timofti şi liderii Alianţei pentru Integrare Europeană-3, după cum transmite Unimedia.

''Maia Sandu a avut toată susţinerea PLDM, dar din păcate nu a fost agreată de către partidele din cadrul Alianţei. Eu regret că nu a atins acest consens. Valeriu Streleţ va avea tot sprijinul necesar'', a declarat Vlad Filat, potrivit sursei citate.

PLDM, formaţiune căreia îi revine funcţia de premier conform acordului de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană-3, a propus-o săptămâna trecută pe Maia Sandu, dar negocierile cu Partidul Democrat şi Partidul Liberal au intrat în impas după ce ea a înaintat o serie de condiţii, între care schimbarea conducerii Băncii Naţionale, demiterea procurorului general, un plan de măsuri anticriză.

Noul candidat Valeriu Streleţ (45 de ani) şi-a început cariera politică în 1994, când a participat la alegerile parlamentare pe lista Blocului Social-Democrat, precizează publika.md. Şapte ani mai târziu, numele politicianului se regăseşte pe lista electorală a Blocului 'Plai Natal'. În perioada 1994-2001, Valeriu Streleţ a deţinut funcţia de preşedinte al Ligii Naţionale a Tineretului din Moldova, iar în 2002 devine subsecretar general al Partidului Social Liberal. Cariera politică a lui Valeriu Streleţ îşi continuă ascensiunea şi în decembrie 2002 este ales vicepreşedinte al Partidului Social Liberal, funcţie pe care o deţine până în 2007, când devine vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat. În 2009 este ales deputat din partea PLDM, iar în 2011 ajunge să conducă fracţiunea parlamentară a liberal-democraţilor.

Valeriu Streleţ a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii de Stat din Moldova, dar şi pe cea de Economie Generală şi Drept de la Academia de Studii Economice. În 2004 a absolvit Institutul European de Studii Politice.

Cunoaşte limbile rusă, engleză şi franceză.Este căsătorit şi are patru copii.