Franţa face primul pas în relansarea relațiilor bilaterale cu Iranul

Autor: Radu Pop, Colaborator
Publicat: 29-07-2015 10:24

Ministrul de externe francez Laurent Fabius a sosit miercuri dimineață la Teheran pentru relansarea relațiilor bilaterale după acordul nuclear încheiat la 14 iulie între Iran și marile puteri, relatează AFP, potrivit Agerpres.

'Este o călătorie importantă. Suntem două țări mari independente, două mari civilizații. Este adevărat că în ultimii ani, din motive știute de toată lumea, legăturile au fost slăbite, însă acum, datorită acordului nuclear, lucrurile se vor schimba', a spus Fabius înainte de a începe o serie de negocieri cu oficialii iranieni.

El urmează să se întâlnească cu omologul său iranian Mohammad Javad Zarif, cu președintele Hassan Rohani, însă și cu ministrul petrolului Bijan Namdar Zanganeh, cu cel al industriei, minelor și comerțului Mohammad Reza Nematzadeh, precum și cu vicepreședintele însărcinat cu mediul Massoumeh Ebtekar.

'Această vizită este o ocazie pentru Iran și Franța de a-și relansa relațiile într-o serie de domenii, în special în domeniul economic, pentru că există multe lucruri pe care le putem face împreună', a mai spus Fabius.

Laurent Fabius a subliniat că, în domeniul politicii externe, inclusiv pe probleme regionale, 'există o serie de aspecte asupra cărora avem puncte de vedere diferite', referindu-se la situația din Siria și Yemen, însă și la poziția Iranului vis-a-vis de Israel.

Șeful diplomației franceze a afirmat totodată că îi va înmâna președintelui Hassan Rohani o 'scrisoare din partea președintelui Republicii Franceze, François Hollande', fără a preciza conținutul acesteia.