Deputat PNL: Învăţământul universitar este învechit, subfinanţat şi prost dimensionat

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 02-08-2015 11:31

Deputatul liberal Radu Zlati apreciază faptul că bugetul de stat pune pe picior de egalitate învăţământul particular preuniversitar cu cel de stat, dar subliniază că sumele repartizate universităţilor publice rămân subevaluate, la un nivel 'ruşinos' pentru orice sistem universitar modern. 

"Cercetătorilor români le-a crescut barba cu zeci de centimetri de când a fost lansat de către MEC ultimul call la granturi ştiinţifice, iar cadrelor didactice universitare li se cere tot mai mult pentru tot mai puţin. Învăţământul universitar este învechit, subfinanţat şi prost dimensionat: avem zeci de universităţi de stat a căror producţie ştiinţifică se află undeva între zero şi zero absolut, create şi întreţinute doar pentru a mângâia orgoliul şi pentru a oferi o sinecură unor baroni universitari sau din politica locală şi regională", susţine Zlati, conform unui comunicat de presă. 

El consideră că educaţia naţională se sprijină pe o lege "proastă", pe care "peticirile din epoca USL" şi din cea a "guvernării de oportunitate Ponta 2.0" nu au făcut-o mai bună, ci, "în ce priveşte învăţământul universitar şi cercetarea ştiinţifică, dimpotrivă". 

Radu Zlati critică rezultatele din învăţământul preuniversitar - unde "unul din patru elevi absolvenţi nu se prezintă la bacalaureat iar din cei care se prezintă, unul din trei nu reuşeşte să treacă ştacheta" - şi arată că evaluările din preuniversitar măsoară "mai nimic şi sunt tot atât de relevante precum tichia de mărgăritar a chelului". 

"Domnul ministru Sorin Cîmpeanu nu reuşeşte decât să permanentizeze tragedia unor generaţii, în continuare, de sacrificiu. Domnule ministru, măriţi substanţial alocarea bugetară pentru Educaţie, daţi o nouă Lege a Educaţiei Naţionale, sau plecaţi", adaugă liberalul, conform sursei citate. 

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat vineri că din luna septembrie a acestui an învăţământul particular acreditat, obligatoriu, va fi finanţat iar acest lucru ar putea duce la scăderea taxelor plătite de părinţi.