Ministrul Culturii, criticat dur dupa ce nu a cerut bani in plus la rectificarea bugetara

Autor: A. Dumitrescu, Redactor
Publicat: 04-08-2015 16:12

Ministrul Culturii Ionut Vulpescu este criticat dur pentru ca nu ar fi cerut bani in plus la rectificarea bugetara, desi acesta preciza ca are prea putini bani alocati fata de nevoile ministerului.

Vicepresedintele PNL Radu F Alexandru atrage atentia asupra acestui fapt:

"La data instalării în funcție, decembrie 2014, dl. Vulpescu a deplâns bugetul derizoriu alocat Culturii și a blamat, firesc, lipsa de interes și ”greaua moștenire” lăsată de predecesor: Hegedüs Csilla (UDMR). A deplâns și a promis că în bugetul pe care îl va obține pentru 2016 Cultura se va scălda în lapte și miere...

Rectificarea bugetară de acum se face într-un moment în care, după spusele premierului Victor Ponta, ”economia duduie” și fiecare ministru a primit tot ce a cerut. Bugetul Ministerului Culturii a rămas același. Ministrul Culturii nu a cerut și Ministerul nu a primit un leu in plus! Sumele care apar cu plus în câteva poziții nu sunt decât rezultatul tăierii de bani de la unele capitole și a trecerii lor la altele. 2 milioane lei s-au tăiat de la Unitatea de Management a Proiectului din Minister; 1,5 milioane lei s-au tăiat din programul de cercetare Limesul Daciei Romane; 1 milion lei s-a tăiat de la cercetările arheologice la Cetățile Dacice din Munții Orăștiei. Motivul acestor amputări? Riscul ca banii să nu fie cheltuiți până la sfârșitul anului, fără să se fi luat nicio clipă în calcul căutarea și găsirea soluțiilor pentru ca banii să-și găsească utilitatea acolo unde au fost ceruți și alocați în bugetul anual al Ministerului. Unde s-au dus banii ”obținuți”? 756.000 la Operetă: lucrări de investiții în continuare în sediu (Opereta, oricum, a fost desființată și înghițită de Teatrul național de Operă); 2.361.000 lei la Muzeul Național de Artă: pentru încheierea lucrărilor de amenajare a expoziției permanente; a treia sumă merge la câteva programe europene la care aportul românesc a fost subevaluat în bugetul proiectat anul trecut. În rest, nicio instituție din structură (Teatrul Național ”I. L. Caragiale”, Filarmonica ”George Enescu”, Arhiva Națională de Filme, multe dintre muzee, etc.) și niciun program derulat de Minister nu au beneficiat de fondurile mult promise și mult așteptate la rectificarea de buget.

Între a apăra Cultura națională, a te bate pentru a obține fondurile care să-i asigure o funcționare normală și a te comporta ca un umil funcționar care tace, pentru a nu-și supăra șefii, ministrul Ionuț Vulpescu a optat pentru a doua cale. Nu e o surpriză. Doar descalificant!", a precizat Co-președintele Comisiei de Cultură a PNL intr-un comunicat de presa.