Fermierii au pierdut până acum 2 miliarde de euro din cauza secetei

Autor: Radu Pop, Colaborator
Publicat: 05-08-2015 09:17

Seceta a afectat grav culturile agricole din acest an şi a determinat producătorilor pierderi de peste 2 miliarde de euro, reprezentând investiții nerecuperabile. De asemenea, prețurile produselor românești vor crește, spune Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Potrivit acestuia, dacă în continuare nu va ploua, cifrele vor fi și mai proaste.

Porumbul este cea mai afectată cultură, însă seceta a adus prejudicii și altor culturi precum cele de soia, grâu, rapiță, de floarea-soarelui, dar și legumelor. "Seceta s-a comportat diferit, în funcție de zonă”, spune Laurențiu Baciu, potrivit rfi.ro, “cea mai afectată fiind zona Moldovei, unde nu a mai plouat din luna aprilie, iar de atunci aici s-a instalat seceta, iar majoritatea culturilor sunt în pericol. Alte zone afectate sunt sud-vestul Banatului, vestul și estul țării, în special în județul Constanța. Cea mai afectată este cultura porumbului, începând de la 30-50% până la 100%”

Ajutoarele de stat pe care le-ar putea primi producătorii afectați de secetă sunt condiționate de Regulamentul european, care prevede ca valoarea respectivelor ajutoare să fie de maximum 0,6% din Produsul Intern Brut.

Sistemul de irigații este distrus în proporție de 90%, astfel că din 3,3 milioane de hectare irigabile în 1989 în prezent doar 300.000 se irigă. Pe lângă seceta care a afectat culturile, mii de gospodării au rămas fără apă în fântâni.