De ce o lege din 2002 e contestată abia în 2015? Incriminarea legionarismului

Autor: Mirel Axinte, Consultant și comentator politic
Publicat: 17-08-2015 23:35
Actualizat: 18-08-2015 07:03

De cîteva zile, de cînd au fost promulgate modificările la Legea antifascistă, trei au fost căile de atac ale contestatarilor. O să mă refer în primul rînd la timingul acestora și mai puțin la argumentele propriu-zise.

  1. ”Legea încalcă dreptul la exprimare” (conform Constituției, nu-l încalcă - Constituția însăși interzice ”îndemnul la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare” și asocierea în partide care ”militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept”). Articolul care ar ”încălca dreptul la exprimare” e în lege din 2002. Din 2002 pînă acum nimeni n-a zis nimic pe tema asta și nimeni n-a protestat împotriva legii.
  2. ”Legea nu incriminează și comunismul.” Aici e destul de simplu. Legea nu exonerează comunismul și nu interzice incriminarea sa. Numai că e o lege specializată exclusiv pe fascism și derivatele sale și nu face nicio referire la comunism. Oricînd poate fi inițiată, în Parlament sau prin inițiativă cetățenească, o lege care să incrimineze comunismul. De fapt, mă mir că toată lumea și-a consumat energiile pe contestarea legii antifasciste în loc să le folosească pentru a iniția o lege anticomunistă. Legea Antifascistă există din 2002 și nici în variantele anterioare, din 2002 și 2006, nu incrimina comunismul. Cu toate acestea, nimeni nu a contestat-o din 2002 pînă acum și nu a reproșat că nu e cuprinsă și incriminarea comunismului.
  3. ”Legea interzice cultul lui Eliade, Cioran, Noica sau Țuțea.” Aici e pur și simplu minciună. Legea interzice cultul celor condamnați pentru genocid sau crime împotriva umanității (adică lotul Ion Antonescu). Așa e legea încă din 2002. Nu s-a schimbat nimic. Eliade, Cioran, Noica sau Țuțea nu au fost condamnați pentru genocid sau crime de război. Legea nu ia în considerare decît condamnările pentru fapte recunoscute de dreptul penal internațional, nu și pe cele inventate de comuniști în anii 50.

Ce s-a întîmplat între timp? Care sînt modificările care s-au făcut în 2015? A fost introdus legionarismul alături de fascism și a fost clarificat Holocaustul românesc. Atît. Condamnarea pentru cult și propagandă exista din 2002, absența referirilor la comunism e de asemenea din 2002.

Cu alte cuvinte, nimic nu a fost în neregulă cu această lege timp de 13 ani, pînă în momentul în care a incriminat legionarismul. Abia atunci au început atacurile și contestările.