Prima reacție la demisia lui Tsipras: Joc politic ușor riscant, dar inteligent

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 20-08-2015 21:19
Actualizat: 20-08-2015 22:49

Titus Corlățean, fost ministru al Afacerilor Externe, spune, despre demisia premierul grec, Alexis Tsipras, că "nu e o surpriză, e un joc politic ușor riscant, dar inteligent".

"Se pare că Tsipras vrea să provoace rapid alegeri anticipate pentru a profita de capitalul de simpatie pe care încă îl are", a adăugat fostul ministru.

"Syriza nu e un partid, a fost o alianță, are caracter eterogen. Poate să îi pună pe listă pe cei fideli. El trebuie să facă asta înainte de implementarea reformelor", a explicat senatorul la B1 TV.

Despre Tsipras precizează că în această perioadă a dus o luptă anti-sistem pentru ca Grecia să nu devină o colonie - "După o înțelegere cu partenerii europeni are nevoie de legitimitate în plan intern".

În ceea ce privește un posibil scenariu potrivit căruia în septembrie ar primi voturi suficiente pentru a putea forma un nou guvern și ar juca, din nou, cartea refuzului contra creditorilor, Corlățean este de părere că "odată ce ai acceptat acest acord, după o bătălie politică, e dificil să dai înapoi".

Apoi, extrema stângă din Syriza va candida separat, ceea ce pentru Tsipras înseamnă mai puține voturi, el controlând majoritatea cu ajutorul opoziției.