Numărul doi în ierarhia organizaţiei Statul Islamic, ucis într-un atac aerian american în Irak

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 22-08-2015 01:05

Numărul doi în ierarhia organizaţiei Statul Islamic (SI) a fost ucis marţi într-un atac aerian american în apropiere de oraşul Mosul din Irak, a anunţat vineri Casa Albă, informează AFP şi Reuters. 

Fadhil Ahmad al-Hayali, cunoscut şi sub numele de Hajji Mutaz, a fost ucis marţi într-un atac aerian american în timp ce se afla într-o maşină împreună cu un alt responsabil al organizaţiei jihadiste în apropiere de Mosul, în Irak, a precizat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, Ned Price. 

Potrivit Casei Albe, Fadhil Ahmad al-Hayali era unul dintre principalii coordonatori ai transferurilor de arme, explozibili, vehicule şi persoane între Irak şi Siria. 

Moartea sa "va avea un impact real asupra operaţiunilor SI, dat fiind faptul că influenţa sa se extindea asupra finanţelor, media, operaţiunilor şi logisticii SI", a subliniat purtătorul de cuvânt citat. 

Casa Albă, care îl prezintă drept "principalul adjunct" al şefului SI Abou Bakr al-Baghdadi, a adăugat că el era însărcinat cu acţiuni ale Statului Islamic în Irak, "unde a jucat un rol cheie în organizarea de operaţiuni în cursul ultimilor doi ani", în special în ofensiva SI asupra oraşului Mosul, în iunie 2014. 

SI a capturat Mosul, al doilea oraş din Irak, la începutul ofensivei sale fulgerătoare lansate în nordul Irakului în iunie 2014 în faţa forţelor guvernamentale în derută. 

Susţinute de atacuri aeriene ale coaliţiei internaţionale conduse de SUA, forţele guvernamentale au recâştigat teren în ultimele luni în două provincii la nord de Bagdad, dar nu au reuşit încă să preia din nou controlul asupra oraşului Mosul.AGERPRES