Jean-Claude Juncker respinge un nou summit al UE privind imigraţia

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 24-08-2015 17:41

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a respins luni apelurile pentru organizarea unui nou summit al UE privind imigraţia, spunând că statele membre ar trebui să nu mai amâne aplicarea acordurilor deja existente în domeniu şi atrăgând atenţia că UE are nevoie de 'curaj colectiv' pentru a combate această criză, relatează Reuters.

Comentariile lui Juncker, apărute într-un articol de opinie publicat luni în ziarele Le Figaro din Franţa şi Die Welt din Germania, vin în contextul unei întrevederi programate pentru aceeaşi zi, la Berlin, între cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande pentru a discuta, printre altele, şi despre problema imigraţiei.

"Ceea ce avem nevoie - un lucru de care, din păcate, încă ducem lipsă - este curajul colectiv de a ne respecta angajamentele, chiar şi atunci când nu sunt uşoare sau când nu sunt populare", a scris preşedintele CE.

"În schimb, ceea ce văd este că ne arătăm cu degetul - un joc demodat de căutare de vinovaţi care poate aduce publicitate, poate chiar şi voturi, dar care de fapt nu rezolvă nicio problemă", a adăugat Juncker.

El şi-a reiterat astfel criticile la adresa guvernelor europene care nu primesc refugiaţi din Italia şi Grecia, unde zeci de mii de imigranţi au ajuns pe mare în ultimele luni pentru a scăpa de sărăcia şi de războaiele din ţările lor de origine.

Liderii europeni au convenit deja asupra schiţei unui plan pe doi ani pentru a răspunde la problema numărului fără precedent de imigranţi din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, măsură forţată de tragedia în care 900 de imigranţi s-au înecat într-un singur weekend în aprilie în largul coastei libiene.

Implementarea sistemului de relocare a 60.000 de refugiaţi se dovedeşte însă problematică, într-o perioadă de avânt pentru partidele anti-imigraţie din Europa. Liderii europeni au discutat în contradictoriu despre acest plan la un summit în luna iunie, temându-se să primească imigranţi, ceea ce a dezvăluit rivalităţi naţionale puternice pe care cooperarea în cadrul blocului comunitar ar fi trebui să le depăşească. Statele membre şi-au stabilit luna decembrie ca dată limită pentru a ajunge la o înţelegere privind cifrele finale.

"Nu avem nevoie de un nou summit. Statele membre trebuie să adopte măsurile europene existente şi să le aplice pe teritoriul lor", a scris însă Juncker.

El a adăugat că Uniunea Europeană trebuie să creeze o listă uniformă de 'state sigure' în care imigranţii pot fi trimişi înapoi.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a respins de asemenea acuzaţiile că Executivul comunitar este un 'simplu spectator' în această criză, spunând că Bruxellesul a adoptat numeroase măsuri, inclusiv mecanisme de a-i trimite înapoi pe cei care nu se califică pentru statutul de azilanţi, scrie agerpres.ro