Ungaria, solicitare către Uniunea Europeană

Autor: Radu Pop, Colaborator
Publicat: 25-08-2015 13:25

Ungaria încearca sa obtina mai multe fonduri de la Uniunea Europeana pentru a putea face fata celei mai grave crize a refugiatilor dupa Al Doilea Razboi Mondial, a declarat marti Janos Lazar, seful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, potrivit Reuters.

Comisia Europeana a propus ca Ungaria sa primeasca aproape 8 milioane de euro pentru a putea face fata crizei imigrantilor, suma considerata insuficienta de executivul ungar.

''Uniunea Europeana distribuie fondurile pentru protectia frontierei într-o maniera umilitoare. Vechile state membre au taiat din banii pentru noii membri'', a afirmat Janos Lazar, într-un interviu publicat marti de cotidianul ungar Magyar Hirlap.

Remarcile oficialului ungar survin la o zi dupa ce presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a criticat guvernele statelor UE pentru faptul ca ''arata cu degetul'' pentru a cauta vinovati în loc sa adopte masuri viabile pentru a contracara criza imigrantilor.

''Daca nu luam masuri întelepte, vom deveni o barca de salvare care se scufunda sub greutatea celor care se agata de ea'', a adaugat Lazar, în ceea ce pare a fi o referire la sutele de imigranti care au murit în timp ce încercau sa ajunga cu ambarcatiuni dinspre nordul Africii spre sudul Italiei.

Membra a spatiului Schengen de libera circulatie, Ungaria a primit deja de la începutul acestui an peste 100.000 de imigranti, mai mult decât dublul celor 43.000 primiti pe întreaga durata a anului trecut.

Politia ungara a anuntat ca numai luni peste 2.000 de imigranti au trecut granita dinspre Serbia în Ungaria.

Numerosi imigranti care au trecut frontiera dupa ora 17:00 GMT au declarat ca au venit direct de la frontiera Macedoniei cu Grecia. Ei intentioneaza sa ajunga în Europa Occidentala si în tarile scandinave.

AGERPRES