PNL critică țările care nu procesează cererile de azil ale refugiaților

Autor: Radu Pop, Colaborator
Publicat: 26-08-2015 15:21

Purtatorul de cuvânt al PNL, Ionut Stroe, critica tarile care nu proceseaza cererile de azil ale refugiatilor si subliniaza ca România trebuie sa fie pregatita sa-si respecte statutul de membru responsabil al UE în cazul acestor persoane.

'Valul de refugiati pune Europa în fata unei situatii ce trebuie gestionata demn si cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului, situatia din Balcani fiind acum dramatica pentru acesti oameni. Este nedrept si incorect ca tari ale caror granite fac parte din frontiera externa a UE sa nu proceseze cererile de azil pe teritoriul lor, încalcând practic normele UE. În mod evident, trebuie recunoscute dificultatile prin care trec multe state în privinta gazduirii refugiatilor si în asigurarea unor conditii minime. În acest sens, Uniunea Europeana, destinatia acestor imigranti, trebuie sa depuna mari eforturi pentru a formula si implementa o politica comuna de gestionare a acestei situatii', spune Stroe, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

El arata ca propunerile venite din partea Germaniei si a Frantei de împartire echitabila a problemelor aparute în urma valului de refugiati sunt rationale.

'Fiecare tara trebuie sa-si asume, în functie de posibilitati, gestionarea unei parti  a acestei situatii. România trebuie sa fie pregatita sa-si respecte statutul de membru responsabil al Uniunii Europene, sa fie parte a 'raspunsului unificat' la nivelul UE', declara liberalul.

Potrivit lui Stroe, motivul pentru care refugiatii au ales calea Europei civilizate arata asteptarile lor în privinta respectarii drepturilor omului, 'drepturi care sunt practic inexistente în tarile lor de origine, acolo unde lideri politici sau organizatii extremiste calca în picioare demnitatea si chiar viata propriilor lor cetateni'.

'În acest context, Guvernele tarilor membre ale Uniunii Europene trebuie sa promoveze o abordare obiectiva asupra refugiatilor, prin promovarea respectarii drepturilor fundamentale, în special prin combaterea stereotipurilor negative cu privire la imigranti si sa condamne exploatarea acestora chiar si în scopuri politice. În joc nu este numai imaginea Europei, ci si vietile acestor oameni, în special ale femeilor si copiilor, aceste categorii fiind cele mai vulnerabile. În acest sens, liderii politici ai Uniunii Europene trebuie sa nu potenteze, ci sa combata discursul extremist care nu face altceva decât sa erodeze stâlpii pe care a fost construita Uniunea Europeana', afirma liberalul.

El conchide ca valorile fundamentale ale Uniunii Europene impun în astfel de situatii respectarea dreptului international al refugiatului care include, printre altele, asigurarea sanatatii, a educatiei si a securitatii personale.