Numiri controversate la Bruxelles. Apropiati ai lui Iliescu si Vlasov pot aduce sanctiuni Romaniei

Autor: A. Dumitrescu, Redactor
Publicat: 28-08-2015 10:14
Actualizat: 28-08-2015 14:22

Doua numiri controversate la Bruxelles risca sa atraga sanctiuni Romaniei. Marius Opran, un fost general STS si consilier al lui Iona Iliescu, precum si Mihai Ivascu, un apropiat al lui Mihail Vlasov urmeaza sa fie numiti, culmea,  ca reprezentanti ai societatii civile intr-un important organism european.

Cei doi au fost propusi pentru un nou mandat de cinci ani in Comitetul Economic şi Social European. CESE este un organism important care influenţează deciziile Parlamentului European, are 353 de membri din cele 28 de state membre ale UE, iar România are 15 reprezentanţi, câte 5 din partea sindicatelor, patronatelor şi societăţii civile. Cei doi au mai facut parte din aceasta isntitutie, dar pe locurile rezervate patronatelor.

Citeste si: PRECIZARE a CCIR despre 'apropiatul' lui Vlasov numit la Bruxelles

Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, atrage atentia ca aceste numiri controversate pot atrage sanctiuni Romaniei.

"La noi, pe diferite sisteme de interese apar persoane nominalizate anormal, ca dovadă că Guvernul nu stăpâneşte abecedarul elementar al dialogului social şi civic. Ceea ce face România va crea un dezechilibru în ceea ce priveşte votul din CSCE şi partenerii europeni cu siguranţă vor lua poziţie şi vom fi sancţionaţi. Şi în mandatul trecut am avut reprezentanţi din partea societăţii civile numiţi de Camera de Comerţ Româno-Americană sau de Consiliul Investitorilor, oamenii care apărau interesele unor structuri, nu pe cele ale societăţii“, spune Bogdan Hossu, liderul sindicatului Cartel Alfa.

Generalul Opran, fost ofiter de transmisiuni, general de brigadă STS, fost secretar de stat în MAI şi fost consilier personal al lui Ion Iliescu sustine ca numirea sa este una corecta:

„Potrivit Tratatului de la Lisabona, în segmentul trei ar trebui să intre şi reprezentanţi ai categoriilor profesionale precum avocaţi, medici, nu neapărat ONG-uri, aşa cum s-a înţeles greşit în România. Este nevoie de specialişti acolo, nu neapărat de ONG-işti care vin cu propuneri de genul să dăm fonduri pentru nu ştiu ce cămin de copii. Altele sunt problemele Bruxelles-ului. Eu am fost făcut general şi am primit stele pentru meritele pe care le-am avut în telecomunicaţii. Pentru proiectele mele am fost făcut general la STS, pentru că acolo erau locuri libere aşa cum se distribuie la armată. Sunt mândru că fac parte din STS, pentru că este cea mai bună structură de telecomunicaţii, şi generalul Opriş mi-a fost student la Academia Tehnică Militară. Aş vrea să se termine o dată povestea asta cu epoleţii care merg la Bruxelles pentru că eu merg acolo pentru meritele mele, nu pentru faptul că sunt general", a declarat Opran potrivit Romania Libera.

Pana si purtatorul de cuvant al Guvernului considera numirile 'rusinoase'

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Corneliu Calota sustine ca ar fi rusinoase numirile daca ar fi asa, dar arata ca vina nu ii apartine premierului Victor Ponta, ci ministrului pentru Dialog Social, Liviu Pop, care ar fi facut propunerile. Premierul doar le-ar fi trimis mai departe fara sa verifice sau sa modifice listele.

Opran precizeaza insa ca Rovana Plumb ar fi cea care a facut numirea:

"În următorul mandat al CESE se va discuta foarte mult pe teme de cercetare. România ar trebui să aibă acolo un specialist având în vedere programul ELI–NP de la Măgurele din România. Eu am fost propus pentru că eu sunt directorul Centrului de transfer tehnologic şi inovare și marketing la Institutul Naţional ce Cercetare Dezvoltare pentru Fizică Laserelor, Plasmelor şi Radiaţiei, şi preşedintele Consiliului Director pentru realizarea pe platforma Măgurele a unui cluster de excelenţă în domeniul laserilor, radiaţiei şi aplicaţiilor acestora“, a mai spus Opran.