Laureat Nobel originar din România, decorat de Iohannis

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 03-09-2015 19:40
Actualizat: 03-09-2015 20:19

Sala Unirii de la Palatul Cotroceni va găzdui vineri, 4 septembrie, de la ora 12.15, ceremonia de decorare a prof. dr. Ştefan Walter Hell cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Cruce.

Profesorul decorat de preşedintele Klaus Iohannis este laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2014. Decorarea este făcută la propunerea preşedintelui Academiei Române, "în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră academică, devenind un reper al cercetării din domeniul nanoscopiei optice, pentru colaborarea strânsă avută cu specialiştii români şi pentru promovarea imaginii ţării noastre în mediile ştiinţifice internaţionale".

Stefan Walter Hell, născut pe 23 decembrie 1962, în judeţul Arad, este un fizician german originar din România, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie pe 2014. Este director în Institutul Max Planck de Chimie Biofizică (Karl-Friedrich-Bonhoeffer-Institut) din Göttingen. În anul 2014 a primit Premiul Nobel pentru Chimie, împreună cu Eric Betzig și William E. Moerner, „pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente cu super-rezoluție”.