Lipsa manualelor școlare pentru elevii din clasele XI-XII

Autor: Mihai Tararache, Deputat PNL
Publicat: 03-09-2015 20:45
Actualizat: 03-09-2015 20:50

Astăzi am ajuns în punctul în care legea educației este desconsiderată de către guvernul PSD, o consecință fiind faptul că dreptul elevilor de a beneficia de manuale gratuite este încălcat în mod conștient de actualul Ministru al Educației.

Precizez faptul că până la intrarea în vigoare a legii nr. 1/2011, legea nr. 84/1995 dispunea că doar elevii din învățământul obligatoriu de stat beneficiază de manuale școlare gratuite.

“Articolul 174
(1) Pentru învăţământul de stat obligatoriu se asigură gratuit manualele şcolare, inclusiv în format electronic pe pagina proprie de internet a Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi pe CD, unde este cazul. Beneficiază de aceeaşi gratuitate şi elevii din învăţământul secundar superior care provin din familii care au venitul lunar pe membru egal sau mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară.”

Legea nr. 1/2011 menționează clar faptul că beneficiază de manuale școlare gratuite toți elevii din învățamântul de stat și din învățământul particular obligatoriu acreditat/autorizat, conform art. 69 alin. (4):

“Articolul 69
(4) Elevii şi profesorii din învăţământul de stat şi din învăţământul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiază de manuale şcolare gratuite, atât pentru învăţământul în limba română, cât şi pentru cel în limbile minorităţilor naţionale, în condiţiile legii.”

Situația elevilor din România din clasele XI-XII este de neconceput ținând cont de faptul că în Constituția României dreptul la educație este asigurat de stat în mod gratuit!

“Constituție, Articolul 32 alin. (4) Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii. [...].”

Solicit Ministrului Educație Naționale și Cercertării Științifice să remedieze cât mai urgent această situație. În urma unei interpelări pe care am adresat-o în luna mai pe această tema, am primit un răspuns prin care îmi era prezentată posibilitatea cadrului didactic de a aduce la clasă o multitudine de resurse pentru desfășurarea orelor și parcurgerea materiei, precum auxiliare curiculare, fișe de lucru sau altele, până la achiziționarea unor manuale conforme cu programa curiculară în vigoare în mod sistematic, punând la dispoziție și variatnta digitală a acestora, fără a fi oferit un termen clar, în condițiile în care începerea noului an școlar se află la mai puțin de o lună distanță.


Răspunsul ministerului reprezintă o sfidare la adresa mediului educațional preuniversitar, ținând cont și de faptul că educația a fost inclusă în Strategia Națională de Apărare a Țării.


Precizez faptul că un elev din clasele XI-XII cheltuie anual aproximativ 400 lei pentru achiziționarea manualelor școlare, uneori fiind nevoie chiar și de culegeri alternative de exerciții. Costurile acestea sunt foarte mari, iar părinții sunt nevoiți să le suporte cu toate că legea prevede clar faptul că elevii beneficiază de manuale gratuite în învățământul de stat.


Guvernul PSD trebuie să înțeleagă că nu putem rata nici un moment pentru a investi în educație!


Voi uzita de toate pârghiile parlamentare pe care le dețin, pentru ca elevii din clasele XI-XII să beneficieze acest drept, deoarece consider că lipsa manualelor școlare este un impediment pentru obținerea bunelor rezultate școlare, și totodată una din cauzele ratei scăzute a promovabilității examenului de Bacalaureat.