Stare de alertă maximă pentru trupele din aproape întreaga Rusie

Autor: Radu Pop, Colaborator
Publicat: 07-09-2015 12:50

Trupele ruse din Districtul militar Centru, care se întinde din partea europeana a Federatiei Ruse pâna în Siberia de Est, au fost plasate în stare de alerta maxima luni - în jurul orei locale 09:30 (06:30GMT) - pentru manevre surpriza, la ordinul presedintelui Vladimir Putin, comandantul suprem al armatei ruse, relateaza agentiile de presa EFE si RIA Novosti.

În mod similar, au fost plasate în stare de lupta unele unitati ale armatei aerului si trupele aeropurtate din alte districte militare ale Rusiei, a indicat ministrul rus al apararii Serghei Soigu, în cadrul unei reuniuni cu înalti responsabili ai ministerului la Centrul national de aparare din Rusia, potrivit Interfax.

'În primele 24 de ore, este necesar de verificat capacitatea trupelor de a îndeplini obiectivele în conformitate cu starea de alerta impusa', a indicat Soigu. Totodata, aviatia militara si trupele aeropurtate ar trebui sa-si dovedeasca calitatile 'pentru transportul pe distante lungi si debarcare în poligoane necunoscute', a adaugat ministrul rus.

Putin a cerut, de asemenea, Ministerului Apararii sa inspecteze o serie de institutii si agentii pentru a verifica pregatirea lor în caz de razboi. Printre institutiile ce urmeaza sa fie inspectate sunt ministerele Sanatatii, Agriculturii si Comertului, Directia Generala de Pescuit, Agentia federala medical-biologica, precum si administratiile regionale din Samara, Celiabinsk, Novosibirsk si Republica Baskortostan. Aceasta inspectie se va concentra, între altele, si pe verificarea interactiunii dintre diferite organisme executive ale Rusiei, mobilizarea resurselor umane si materiale, precum si apararea teritoriala.

Anul trecut, Moscova si-a multiplicat semnificativ testarea armelor nucleare si manevrele militare atât la frontierele cu Uniunea Europeana, cât si cu alte regiuni. De asemenea, NATO si Statele Unite si-au consolidat prezenta în Europa de Est si tarile baltice si si-au anuntat intentia de a continua în aceasta directie.

Relatiile dintre Rusia si Occident trec prin una dintre cele mai grave perioade din ultimele decenii, fara precedent dupa încheierea Razboiului Rece, din cauza rolului Moscovei în criza ucraineana, scrie EFE.

AGERPRES