Riscul asumat de președintele Klaus Iohannis

Autor: Radu Pop, Colaborator
Publicat: 09-09-2015 23:17
Actualizat: 10-09-2015 00:06

Hotnews:

Iohannis nu mai are acum nici un control asupra mecanismelor de distribuire a refugiatilor din Siria, iar promisiunile ferme facute romanilor pot fi spulberate de un vot al ministrilor de Interne din UE pe propunerea Comisiei Europene. Iar daca Romania va fi obligata, in urma acestui vot, sa accepte 6351 de refugiati in loc de 1785, atunci vor aparea doua mari probleme. Una de imagine pentru Iohannis, care va fi vazut drept incapabil sa se opuna vointei lui Juncker si Merkel, dar si una mult mai periculoasa: potentarea curentului nationalist, anti-european... Daca Romania (si suratele din Europa centrala si de est) pierde lupta politica in Consiliul JAI, Klaus Iohannis va fi puternic decredibilizat... Daca Romania va fi in cele din urma obligata sa primeasca 6.351 de refugiati, Klaus Iohannis va trebui sa explice de ce a ajuns in situatia de a accepta o solutie care nu ii convine. Va fi putin credibil la acel moment tocmai pentru ca in conferinta de presa de luni nu si-a lasat portite de scapare. Si de aici apare a doua problema. Cea cu adevarat importanta pentru Romania. Credibilitatea Uniunii Europene. In Romania s-a pornit deja un puternic curent de opinie anti-imigranti care are potentialul de a se transforma intr-un curent anti-european. De ce? Pentru ca UE e vazuta ca entitatea care ne obliga sa facem ce nu vrem, adica sa primim refugiati... Va fi extrem de simplu pentru lideri de opinie formali sau informali sa propage urmatorul mesaj: Klaus Iohannis nu s-a putut impotrivi vointei lui Merkel si Juncker, e doar o marioneta fara putere, a negociat prost, iar din cauza asta Romania e slaba in fata UE. Ca urmare, Romania va fi in pericol sa primeasca mii de musulmani, cu potential de pericol pentru siguranta romanilor (Teza musulman = terorist a fost deja raspindita cu ocazia scandalului moscheei din Bucuresti). Iar fiindca UE ne baga in casa "musafiri" nedoriti, atunci inseamna ca UE ne e dusman. E doar un pas mic, usor de facut pentru un politician ca Traian Basescu, de exemplu, care capteaza deja de citeva luni acest curent nationalist. Iar Traian Basescu va fi credibil daca va explica mecanismele europene pe care Klaus Iohannis nu le-a explicat fie din nestiinta, fie din eroare, fie din calcul politic. Exemplu clar de calcul ciudat este si decizia presedintelui Iohannis de a convoca CSAT pe tema refugiatilor in 17 septembrie, la 3 zile DUPA posibilul vot decisiv in Consiliul JAI. Si din momentul in care Basescu, alaturi de citeva televiziuni si site-uri cu mare audienta, vor declansa atacul nationalist, vom intra pe teritorii necartografiate. Romania nu a fost confruntata in ultimii zece ani cu un curent nationalist, anti-european puternic.

RFI:

România nu renunţă la ideea cotelor voluntare de imigranţi, declară  senatorul PSD, Titus Corlăţean. Fostul ministru de Externe spune că cifra de aproximativ şase mii de refugiaţi e peste capacitatea României de gestionare a situaţiei. Titus Corlăţean atrage atenţia că deocamdată e vorba doar de o propunere a Comisiei Europene privind cotele de imigranţi: "Ca lucrurile să fie foarte clare, este vorba de o propunere a preşedintelui CE, nu-i o decizie politică a statelor membre de a se merge pe cote obligatorii. Astfel încât, în mod firesc, vor urma discuţiile politice, vor urma negocierile şi rolul statelor membre va fi cel esenţial. Aici, România deja s-a exprimat în favoarea cotelor voluntare şi nu a cotelor obligatorii".

Evenimentul Zilei:

Statele Unite au dat publicitaţii continutul unor atacuri punctuale efectuate de Rusia şi China împotriva sa vizând recrutari de spioni pe dimensiune economica, dar mai ales politica şi strategica. Şi iata cum se procedeaza în acest adevarat Razboi Cibernetic Global - GCW, ce ameninţa sa se transforme în razboi mondial: serviciile de informaţii din Rusia si China colecteaza date personale la scara larga pentru a viza angajaţii Administraţiei americane în scopuri contrainformative, dupa cum a declarat un oficial american pentru CNN. Oficialul a precizat ca statul chinez a fost în mod special cel mai activ, ca parte a strategiei sale naţionale de a viza Statele Unite. În fapt, agenţiile straine de spionaj puternice, cu precadere cele ale Rusiei şi Chinei, analizeaza baze de date masive pentru a corobora informaţii obţinute în cadrul atacurilor cibernetice asupra unor ţinte care variaza de la Oficiul pentru Managementul Resurselor Umane (OPM) din SUA la site-ul Ashley Madison, pentru a identifica si posibil compromite angajaţi guvernamentali americani. Pe baza datelor personale, ale preferinelor, înclinaiilor, hobby-urilor ţi nevoilor funcţionarilor americani situaţi în poziii-cheie, Moscova, dar cu precadere Beijingul - ultimul având capabilitaţi cibernetice mult mai dezvoltate, ba chiar doua structuri militare la nivelul unei armate pe linie cibernetica, una de aparare şi una pentru ofensiva – elaboreaza şi livreaza profilurile catre serviciile externe civile şi militare ale celor doua state, care au o baza de informaţii pentru racolarea prin şantaj, constrângere sau cumparare, a acestor surse relevante din administraţia americana.Atât Rusia, cât si China, folosesc entitaţi neguvernamentale, inclusiv grupari de hackeri si companii private, pentru a se infiltra în sistemele SUA si a analiza datele colectate. Intenţia, susţine oficialul american, este de a ascunde adevarata sursa a atacurilor. Cu toate acestea, oficialul a menţionat ca ambele guverne deruleaza, de asemenea, atacuri cibernetice folosind propriile instrumente si încearca sa-si stearga urmele cu ajutorul altor metode.