Egipt: Un nou guvern depune jurământul; mai mulţi miniştri păstraţi în posturile cheie

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 19-09-2015 11:21

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a păstrat miniştrii de finanţe, de interne şi al investiţiilor în noul guvern care a depus jurământul sâmbătă, informează agenţia de stat MENA, în contextul în care încearcă să reconstruiască o economie afectată de violenţele provocate de militanţii islamişti, relatează Reuters. 

Preşedintele Sisi l-a numit pe fostul şef al companiei petroliere de stat, Tarek al-Mullah, ministru al petrolului, având drept sarcină să uşureze criza energetică prin care trece ţara şi să atragă mai multe investiţii străine într-un sector strategic. 

Tarek al-Mullah îi urmează în funcţie lui Sherif Ismail, văzut drept unul dintre cei mai buni miniştri, care a devenit prim-ministru. 

Noul guvern se confruntă cu mai multe provocări. Gruparea Statul Islamic, care controlează mari porţiuni din Irak şi Siria, a obţinut susţinerea celui mai activ grup de militanţi din Egipt, aşa-numit Provincia Sinai.

Militanţii şi-au intensificat atacurile asupra militarilor şi poliţiştilor egipteni după ce armata l-a înlăturat de la putere pe preşedintele islamist Mohamed Morsi în 2013, în urma unor proteste de masă împotriva sa. Sute de oameni au fost ucişi în atacuri armate sau cu bombă ale islamiştilor, notează Reuters. 

Egiptul face eforturi pentru a atrage investiţii străine de amploare după anii de tulburări politice care au urmat revoltei din 2011 ce a dus la înlăturarea lui Hosni Mubarak, în condiţiile în care reformele economice ale noului preşedinte Sisi au fost apreciate pe plan extern.AGERPRES