Despre cote, neputințe și refugiați

Autor: Doina Popescu, Scriitor
Publicat: 19-09-2015 19:47
Actualizat: 21-09-2015 14:53

Nu cred că există un sentiment mai degradant, mai frustrant şi mai sfâşietor decât neputinţa; atât la scara vieţii personale, cât şi la cea a istoriei. Nimic nu te deprimă şi înfurie mai mult decât faptul că, deşi teoretic ţi-ar sta în putere să faci un lucru necesar, practic ţi-e imposibil să-l faci, fiind condamnat de constrângerile realităţii la postura de “simplu” martor.

Povestea pasagerilor de pe St. Louis sau despre cote şi neputinţe

În 1939, o navă cu refugiați evrei care sperau să-şi găsească azil politic în America a fost întoarsă din drum, după ce pasagerii se bucuraseră să vadă din larg luminile oraşului Miami. Cei 937 de pasageri fugiseră de-al Treilea Reich după pogromul din Kristallnacht, în care fuseseră asasinaţi o sută de evrei.

Inţial, refugiaţilor li s-a respins dreptul de-a intra în Havana, autorităţile cubaneze fiind ostile evreilor, iar cubanezii de rand, după criza economică, speriaţi că noii veniţi ar concura pentru puţinele locuri de muncă existente. Doar 29 de refugiaţi au fost primiţi pe pământ cubanez. Ceilalţi i-au trimis o cablogramă preşedintelui american Franklin D. Roosevelt, cerându-i drept de azil. Nu au primit niciodată răspuns. În urmă cu un an, Roosevelt fusese cel care a convocat Conferinţa de la Evian, în care le-a cerut ţărilor şi organizaţiilor participante să primească mai mulţi refugiaţi evrei. Hitler îşi declarase disponibilitatea de a-i ajuta pe “indezirabili” să plece care încotro va fi primit.

Presa americană a vremii a relatat pe larg despre situația pasagerilor de pe pachebotul St Louis. Fatalitatea a făcut ca în vara lui ’39 Statele Unite să-şi fi atins deja cota anuală de refugiaţi, stabilită în Legea imigrării din 1924. Americanii, care nu-şi reveniseră nici ei după criza economică din 1929, deși plini de compasiune faţă de refugiați și indignaţi de politica regimului nazist, au susținut totuşi respectarea restricțiilor de imigrare.

St Louis a trebuit să se întoarcă în Germania nazistă. Mulți dintre foştii lui pasageri au murit în lagărele de concentrare.

http://www.slate.fr/story/106249/1939-amerique-refoulait-refugies-juifs