Prima mişcare majoră a Rusiei în Siria

Autor: Valentin Vasilescu, analist militar
Publicat: 21-09-2015 14:03

Rusii au efectuat în ultimele 3-4 zile 15 zboruri cu avioane de transport AN-124 (capacitate 100 t) si Il-76, aducînd corturi si hrana, pentru prima din seria celor 20 de tabere de refugiaţi, pe care Rusia le construieste în nordul Siriei, fiecare cu o capacitate de peste 1.000 de oameni.

Rusia a securizat si aeroportul international Bassel Al-Assad din Latakia (Siria), cu subunitaţi de infanterie marina, tancuri si obuziere autopropulsate. Cu scopul de a-l transforma într-o baza de operare necesara instruirii militarilor sirieni pe noile tipuri de avioane de lupta rusesti. Sau pentru utilizarea lui de catre armata rusa în atacarea ISIS.

Daca nu avem de-a face cu alte trucaje, imaginile din satelit, publicate de presa americana, dezvaluie dislocarea primelor 4 avioane de lupta multirol Su-27 ale rusilor pe aeroportul din Latakia. Totodata, pe acest aeroport ar fi fost instalate si sisteme AA cu raza scurta de acţiune Pantsir S2.

Su-27 a fost conceput sa lupte de la egal la egal cu F-15 american, dispunînd de comenzi de zbor fly-by-wire. Avionul este extrem de manevrier, propulsia fiind realizata de doua motoare, fiecare cu tracţiunea de 12.500 kgf. Su-27 are o viteza maxima 2.500 km/h, o viteza ascensionala de 300 m/s si o distanţa maxima de zbor de 3.530 km. Avionul poate lua o încarcatura de lupta de 4.430 kg (bombe ghidate prin laser sau GPS si rachere aer-aer, aer-sol), acrosata în cele 10 grinzi de pe aripi si fuselaj.

Preluare cu acordul autorului de pe ziaruldegarda.ro