Zarif şi Mogherini, dispuşi să 'coopereze' pentru găsirea unei soluţii paşnice în Siria

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 26-09-2015 17:40

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini şi ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif au căzut de acord pentru a coopera în vederea opririi războiului din Siria, în cadrul unei întâlniri la New York, transmite AFP. 

Mogherini şi Zarif s-au întâlnit vineri în marja unui summit privind dezvoltarea al ONU, conform unui comunicat al serviciului de presă al şefei diplomaţiei europene. 

Ei "au subliniat necesitatea de a pune capăt războiului din Siria" şi "s-au declarat dispuşi să coopereze, în cadrul eforturilor derulate de Organizaţia Naţiunilor Unite", al cărei mediator Staffan de Mistura încearcă să găsească o soluţie politică la conflict. Cei doi oficiali "au discutat despre modul de a contribui la oprirea" conflictului, se menţionează în comunicat. 

Putere regională, Iranul este unul din principalii protagonişti ai conflictului sirian prin sprijinul pe care îl acordă regimului lui Bashar al-Assad. Teheranul a încheiat în iulie cu marile puteri un acord istoric privind programul său nuclear. Statele occidentale speră că această apropiere îi va determina pe oficialii iranieni să se arate mai cooperanţi în dosarul sirian, însă până în acest moment Teheranul nu a dat semnale concrete privind dorinţa sa de a colabora. 

Zarif urmează să se întâlnească sâmbătă la New York cu secretarul american de stat John Kerry, pentru a discuta în special despre Siria. 

Conflictul sirian ar urma să fie de asemenea una din temele majore ale Adunării Generale a ONU şi a întrevederilor din culise între lideri mondiali care vor fi organizate cu această ocazie în următoarele zile.AGERPRES