Medicii fără frontiere denunţă o crimă de război după bombardamentul SUA asupra unui spital

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 05-10-2015 07:34

Organizaţia neguvernamentală Medecins sans Frontieres (MSF) s-a declarat duminică 'şocată' de justificările autorităţilor afgane pentru bombardamentul ucigător, efectuat probabil de armata americană, asupra spitalului său din Kunduz, estimând că ele echivalează cu o 'recunoaştere a unei crime de război', informează AFP. 

ONG-ul şi-a evacuat spitalul situat în oraşul din nordul Afganistanului, scos din funcţiune după bombardamentul de sâmbătă şi soldat cu 22 de morţi. 

Într-un comunicat emis duminică seara, directorul general al MSF, Christopher Stokes, a criticat justificările responsabililor afgani, potrivit cărora combatanţi talibani s-ar fi aflat în incinta spitalului de care s-ar fi servit ca bază, ceea ce organizaţia umanitară dezminte. 

'Aceste declaraţii implică faptul că forţele afgane şi americane au decis împreună să radă de pe faţa pământului un spital în întregime funcţional. Aceasta echivalează cu o recunoaştere că este vorba despre o crimă de război', a declarat Stokes. 

În plus, 'aceasta contrazice total primele tentative ale guvernului american de a minimaliza consecinţele atacurilor ca nefiind altceva decât pagube colaterale', a adăugat el. 

Închiderea centrului de îngrijiri medicale este o lovitură teribilă pentru populaţia civilă surprinsă în luptele între armata afgană şi rebelii talibani pentru controlul acestui oraş din nordul Afganistanului. Era singura instituţie din regiune capabilă să acorde îngrijiri rănilor celor mai grave provocate de război. 

'Spitalul MSF nu mai este în stare de funcţionare. Pacienţii care se află în stare critică au fost transferaţi spre alte unităţi medicale. Niciun angajat al MSF nu mai lucrează în spital', a declarat pentru AFP Kate Stegman, purtătoare de cuvânt a ONG în Afganistan. 

'La ora actuală, nu pot să vă spun dacă Centrul de traumatologie de la Kunduz va mai fi deschis sau nu', a adăugat ea. 

Tragedia a generat rapid o polemică. MSF a cerut ca o 'anchetă exhaustivă şi transparentă' să fie încredinţată unui organism internaţional independent, calificând drept insuficientă ancheta americană anunţată de preşedintele Barack Obama, informează Agerpres.