Zgonea prevede adoptarea votului prin corespondenta abia in FEBRUARIE

Autor: A. Dumitrescu, Redactor
Publicat: 08-10-2015 13:16

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat joi că legea votului prin corespondenţă ar putea fi adoptată, în scenariul cel mai lung, în luna februarie 2016, şi va putea fi aplicată şi pentru alegerile de anul viitor.

"Din punctul meu de vedere, cu experienţa pe care o am, scenariul cel mai lung pe care-l văd este undeva la început de sesiune viitoare, undeva în februarie, dar este un lucru foarte bun. Trebuie să înţelegem cu toţii, clasa politică, faptul că această lege este necesară în procesul nostru de consolidare a democraţiei. Toate statele au avut o experienţă. Acest vot contează foarte mult la prezidenţiale, la parlamentare cetăţenii din diasporă votează pentru cele patru mandate de deputat şi două de senator, dar oamenii trebuie să simtă că statul român le asigură toate condiţiile", a spus Zgonea la RFI.

Întrebat dacă în aceste condiţii legea ar mai putea fi aplicată la alegerile de anul viitor având în vedere faptul că nu se pot adopta legi electorale cu un an înainte de alegeri, Zgonea a spus că "n-are nicio legătură", aceasta fiind o interpretare pe care o parte a presei şi o parte dintre politicieni au făcut-o.

"Din punctul meu de vedere, cu siguranţă, da (n.r. - legea poate fi aplicată la alegerile din 2016). Dacă nu vor fi articole neconstituţionale, bineînţeles. Noi am avut trei obligaţii constituţionale, e adevărat, coroborate cu decizii ale Curţii Constituţionale, de a face legile electorale fundamentale, legea alegerilor administraţiei locale şi legea alegerii parlamentare până la momentul în care se împlineşte un an până la momentul în care dispare mandatul tău de parlamentar sau de ales local. Atunci avem această condiţionalitate pe care dvs. o spuneaţi. Astăzi, când venim cu o lege a votului pentru diasporă, drepturile fundamentale au fost puse în operă, adică într-un cadru legislativ, la termenul stabilit. (...). Acum venim cu o completare şi spunem aşa: în anul 2015 constatăm că o parte din electoratul român, care se află în afara graniţelor ţării nu are posibilitatea în ziua votului de a se deplasa la centrele pe care le-am avut până acum", a menţionat Zgonea.

El a adăugat că, în acest context, există două soluţii: de a găsi cu statele în care sunt români o înţelegere să se facă secţii de vot în cadrul comunităţilor de migranţi, iar anumite state sunt flexibile, anumite state rămân rigide, sau cea de-a doua variantă, fie votul electronic, fie votul prin corespondenţa tradiţională.

AGERPRES