REVOLTĂTOR Iar se vrea creșterea prețurilor la RCA

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 16-10-2015 07:03
Actualizat: 16-10-2015 07:52

Asigurătorii accelerează puternic şi pregătesc scumpiri la poliţa auto obligatorie. Susţin că nu mai pot ţine ritmul daunelor şi trebuie să mărească tarifele. Altfel, vor pica unul câte unul... susțin ei.

Problemele financiare ale companiilor de asigurări se ţin lanţ. După Astra, o altă societate, Euroins, a intrat în vizorul autorităţilor. Iar criza din piaţă va duce la scumpirea poliţelor auto. La anul, şoferii vor scoate şi cu 15% mai mulţi bani din portofel pentru RCA. Creşterea tarifelor va fi aplicată în etape, la trei sau şase luni, spun reprezentanţii companiilor.

Dacă poliţa cea mai ieftină pentru un bucureştean de 28 de ani, cu permis de 6 ani, costă acum circa 630 de lei pe an, în 2016 va fi cu aproape 100 de lei mai scumpă. Majorarea tarifelor se va calcula în funcţie de vârstă, experienţă, dar şi de domiciliul şoferului. Mai mult, unele companii au inclus în clasa de risc mare şi şoferii cu experienţă, care au copii majori. Asigurătorii susţin că tinerii pot folosi maşinile părinţilor şi pot provoca accidente.

După Astra, care e la un pas de faliment, o altă mare companie autohtonă de asigurări a intrat în procedură specială. Euroins, care deţine 1,18 milioane de poliţe RCA, are la dispoziţie un an pentru a-şi restabili situaţia financiară. Între timp, acţionarii trebuie să vină cu bani de acasă pentru a acoperi eventualele daune pe care le-ar avea de plătit compania.

Peste 8.000 de reclamaţii au fost depuse de şoferi sau de service- uri în prima jumătate a lui 2015 pentru că asigurătorii nu fac plata la timp. Cele mai multe plângeri sunt pentru poliţele eliberate de companiile Euroins, Astra, City Insurance şi Asirom şi vizează în special RCA şi Cartea Verde.