Legea care aruncă în aer sistemul politic din România

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 18-10-2015 14:20

O modificare a Legii referendumului ar putea arunca în aer sistemul politic din România și felul în care se iau deciziile la nivel de stat. Modificarea legii a fost lansată astăzi în dezbatere publică de liderul Partidului România Unită, deputatul Bogdan Diaconu, și prevede obligativitatea referendumului național în cele mai controversate chestiuni ale momentului.

Astfel, liderul naționalist va propune modificarea Legii 3/2000, în așa fel încât politicienii să fie obligați să întrebe populație prin referendum cu privire la:

”d) primirea de imigranți, refugiați sau azilanți din țările non-UE;
e) acordarea de drepturi suplimentare minorităților naționale sau sexuale;
f) schimbarea monedei naționale;
g) adoptarea de tratate sau de acorduri comerciale sau politice internaționale sau transnaționale;
h) schimbarea formei de guvernământ, a formei de administrare sau de împărțire administrativă a statului;
i) staționarea de trupe străine pe teritoriul României;
j) cedarea de prerogative și suveranitate din partea statului român către organismele internaționale, europene sau transnaționale;
k) exploatarea resurselor naturale de către companii cu capital străin”.

Toate temele care ar deveni obligatorii să treacă prin referendum ar avea însă probleme la consultarea populară. Primirea imigranților, acordarea de drepturi minorităților naționale sau sexuale, renunțarea la leu pentru adoptarea euro, adoptarea TTIP, federalizarea sau regionalizarea, staționarea de trupe străine, cedarea de suveranitate, exploatarea resurselor de către străini sunt tot atâtea teme care ar putea trezi nemulțumirea cetățenilor și obține un ”NU” decisiv prin vot.

Liderul PRU spune însă că ”deciziile majore se iau în acord cu voința românilor dacă mai suntem o democrație” și de aceea trebuie ”să obligăm autoritățile să ne consulte înainte de a lua decizii majore pentru țară și pentru români”.