Schimbările din PSD pun pe jar conducerea PNL / opinie

Autor: Robert Andrei, Colaborator
Publicat: 18-10-2015 20:51
Actualizat: 18-10-2015 20:58

După ce Liviu Dragnea şi-a asumat rolul istoric de condamnarea a crimelor comunismului în numele PSD, Alina Gorghiu a transmis, prin intermediul paginii sale personale de Facebook, un filmuleţ în care susţine că PSD nu poate condamna crimele comunismului pentru că PSD ar fi comunist. Departe de a fi o reacţie neaşteptată, declaraţia Alinei Gorghiu trădează, în mod cât se poate de evident, sentimentul profund al neputinţei care încearcă PNL.

Reacţia Alinei Gorghiu a fost firească din punct de vedere al actului de comunicare PNL pentru că Liviu Dragnea, prin condamnarea mineriadelor, a violenţelor din Piaţa Universităţii şi a crimelor comunismului, a reuşit, cu maximă eficienţă, să închidă definitiv un subiect politic în România. Atât vechii liberali (PNL) cât şi „noii liberali” (PNL+PDL) au reuşit întotdeauna să strângă de partea lor o parte importantă din electorat, subliniind cu tărie faptul că PSD este un continuator al comunismului în România. Ce-i drept, prezenţa lui Iliescu în apropierea partidului a ajutat la susţinerea acestei teze. Însă, Liviu Dragnea a închis astăzi acest subiect, ceea ce lasă PNL-ul fără argumente contra PSD.

Acest lucru se întâmplă pentru că „noii liberali” nu au reuşit să propună un proiect politic alternativ ca parte a exercitării funcţiei de partid de opoziţie. Marotele clasice referitoare la „partidul comunist” erau singurele formule prin care liberalii mai puteau strânge sprijin politic, în scopul formulării nu a unui vot pro PNL, ci contra PSD. Liviu Dragea a propus un proiect pentru PSD. A propus eliminarea baronilor din structurile superioare de partid, a propus construirea unor mecanisme transparente de promovare a cadrelor în partid. Pentru că nu este implicat într-un dosar de corupţie, Dragnea şi-a permis de asemenea să propună implementarea unor criterii de integritate pentru identificarea acelor persoane din partid care pot ocupa funcţii publice. Dragnea a mai propus construirea unor mecanisme democratice interne, precum alegerea directă a liderilor judeţeni de către membri de partid şi descentralizarea structurilor de partid. PNL nu are ce propune pentru că este un fel de vultur bicefal fără un ţel comun. În PNL, Vasile Blaga şi Alina Gorghiu visează, amândoi odată, cândva, să controleze întreg partidul. Blaga nu poate pentru că este ex-PDL şi ştie că asta ar diminua scorurile de încredere în PNL. Alina Gorghiu nu poate pentru că a fost paraşutată în funcţia de lider de partid şi pare să nu aibă suficientă experienţă politică pentru asumarea unei poziţii de forţă în partid.

Spre deosebire de liderii PNL, Liviu Dragnea a adunat, folosind o procedură stabilită de Victor Ponta în 2010, 400.000 de voturi. Este un lider legitim şi-şi foloseşte legitimitatea pentru a schimba PSD. În faţa acestei schimbări, cel mai bun răspuns al PNL a fost cantonarea în vechea teorie a „continuatorilor comunismului.” Este o măsură de panică, menită să ascundă că în spatele Alinei Gorghiu stă doar numele unui partid istoric, sărăcit de orice fel de însemnătate prin asocierea cu oamenii lui Traian Băsescu.

Congresul PSD de astăzi, prin poziţia adoptată de Liviu Dragnea, a dus la schimbarea radicală a felului în care se face politică în România. Dragnea a reuşit să plaseze ştacheta politică mai sus decât îl bănuiam în stare să o facă. Celelalte partide vor trebui să urmeze exemplul şi să ţină pasul. Asta doar în măsura în care PSD va şi transforma discursul lui Liviu Dragnea în realitate. Dată fiind decizia de condamnare a comunismului şi de subliniere a responsabilităţii lui Ion Iliescu pentru mineriade, probabil că Liviu Dragnea este convins de necesitatea propriilor sale reforme şi nu se va opri până nu va obţine rezultatele urmărite.