Mandat de arestare împotriva ministrului irakian al comerţului, acuzat de corupţie

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 19-10-2015 08:25

Justiţia irakiană a cerut duminică lansarea unui mandat de arestare împotriva ministrului comerţului, Malas Mohammed Abdelkarim al-Kasnazani, acuzat de corupţie, relatează AFP. 

El este cel mai înalt demnitar irakian vizat de un astfel de mandat după ce premierul Haider al-Abadi a anunţat în august, sub presiunea manifestaţiilor populare, o serie de măsuri destinate să întărească combaterea corupţiei. 

'Un mandat de arestare a fost emis împotriva ministrului comerţului şi a fratelui său pentru acuzaţii de corupţie', a declarat un purtător de cuvânt al justiţiei într-un comunicat. 

Dosarul va fi urmărit de un tribunal specializat în lupta anticorupţie din Bagdad, a adăugat el fără să facă precizări despre faptele care le sunt reproşate celor doi. 

Kasnazani, care asista în cursul dimineţii la un Consiliu al miniştrilor, a publicat în timpul zilei un comunicat în care asigură că va coopera cu justiţia şi că se va duce el însuşi la tribunal să respingă acuzaţiile. 

Potrivit presei irakiene, ministrul este suspectat că ar fi contribuit la încheierea unor contracte ale întreprinderilor legate de fratele său Nehru, un bogat om de afaceri stabilit în Iordania, fără a recurge la apeluri pentru oferte. 

Ministrul Kasnazani este un aliat politic al ex-premierului Iyad Allawi, acuzat de principalul bloc şiit aflat la putere că i-ar ajuta pe insurgenţii sunniţi. 

Allawi era unul dintre vicepreşedinţii Irakului, post suprimat în această vară de premierul actual. 

Kasnazani şi cei doi fraţi ai săi, Nehru şi Gandhi, fuseseră arestaţi la sfârşitul anilor 1990 şi acuzaţi că ar fi falsificat semnătura fostului şef al statului irakian Saddam Hussein. Eliberaţi, ei s-au refugiat în provincia autonomă Kurdistan. 

Tatăl lor, un kurd aflat în fruntea celei mai mari confrerii sufite din Irak, a fost o vreme un apropiat al numărului doi al regimului lui Saddam Hussein, Izzat Ibrahim al-Douri. Dar familia a căzut în dizgraţie la sfârşitul anilor 1990 şi a jucat un rol-cheie în sprijinirea SUA în timpul invadării Irakului în 2003.