Consumul de canabis s-a dublat în SUA în doar un deceniu

Autor: Radu Pop, Colaborator
Publicat: 22-10-2015 09:35

Consumul de canabis s-a dublat în Statele Unite ale Americii într-un interval de un deceniu, în prezent trei consumatori din zece, adica 7 milioane de persoane, abuzând de acest drog sau având dezvoltata o dependenta de el, releva un studiu publicat miercuri în revista medicala americana JAMA Psychiatry, transmite AFP.

Din cei 36.000 de adulti chestionati în 2012-2013, circa 9,5% au declarat ca au consumat canabis în cursul anului precedent, comparativ cu un procent de 4,1% într-o ancheta similara întreprinsa în 2001-2002 pe 43.000 de americani.

Conform unor cercetari anterioare realizate de autoritatile federale, între 1991-1992 si 2001-2002 consumul de canabis se mentinuse în jurul a 4% din populatie, în timp ce nivelul abuzului si dependentei crescuse usor, de la 1,2% la 1,5%.

Consumul crescut de marijuana, evidentiat în noul studiu, afecteaza cu precadere femeile, populatia de culoare si cea de origine hispanica, precum si adultii de vârsta mijlocie sau de peste 65 de ani.

'Aceste cifre scot în evidenta modificarea normelor culturale legate de consumul de marijuana, ceea ce ar putea crea probleme suplimentare de sanatate publica rezultate din dependenta, comportament sub efectul drogului, precum si în ce priveste accesul la tratamente eficace', considera dr. Nora Volkow, directorul Institutului national privind abuzul de droguri (NIDA), entitate care a finantat partial cercetarea.

Conform autorilor studiului, tot mai multe persoane par a crede ca acest drog este inofensiv, o impresie încurajata poate de legalizarea lui în scopuri medicale în 23 de state. Patru dintre ele, precum si capitala Washington DC au legalizat canabisul si în scop recreativ, iar majoritatea au început legalizarea lui dupa anul 2000.

Tot potrivit studiului, rata tulburarilor legate de o utilizare excesiva sau de dependenta de canabis aproape s-a dublat în acelasi interval, trecând de la 1,5% în 2001-2002 la 2,9% în 2012-2013, când circa 30% dintre americanii care au fumat canabis au abuzat de el ori au dezvoltat o dependenta.

Aceasta crestere s-ar explica prin efectele mai puternice ale marijuanei din cauza continutului mai ridicat de THC (tetrahidrocanabinol), principala substanta activa a drogului, spun oamenii de stiinta.

AGERPRES