Apare un nou CONFLICT: Slovenia amenință Croația din cauza refugiaților

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 27-10-2015 16:10
Actualizat: 27-10-2015 16:30

Un conflict incredibil între Slovenia și Croația ar putea declanșa un război incredibil. Slovenia a dat un ultimatum autorităților de la Zagreb, Slovenii cer Croației să oprească afluxul necontrolat de migranţi, altfel va recurge la măsuri excepţionale.

Slovenii iau în calcul chiar ridicarea unui gard, dacă guvernul de la Zagreb nu încetează să trimită în mod necontrolat refugiaţii către teritoriul sloven. 'Măsurile Sloveniei vor depinde de respectarea acordurilor de la Bruxelles. Slovenia trebuie să găsească soluţii pentru a garanta securitatea cetăţenilor noştri şi securitatea migranţilor', a declarat ministrul sloven de externe, Karl Erjavec, citat de Agerpres.

Şeful diplomaţiei slovene a estimat că încă de miercuri sau joi, săptămâna aceasta, se va vedea dacă Croaţia respectă acordul de la Bruxelles, adăugând că printre măsurile examinate de guvernul de la Ljubljana se numără şi instalarea unui gard la graniţă ori instituirea stării excepţionale. El a precizat că, dacă se va ajunge la ridicarea unui astfel de gard de-a lungul celor 670 de kilometri ai frontierei croato-slovene, acest obstacol va trebui să fie supravegheat de poliţie şi poate chiar şi de armată.

Slovenia a luat deja măsuri pentru securizarea frontierei, unde, pe lângă forţele de poliţie, a desfăşurat soldaţi şi poliţişti în rezervă. Forţele de ordine slovene urmează să fie sprijinite şi de circa 400 de poliţişti din Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Italia, Olanda şi Germania.

În taberele de refugiaţi din Slovenia se află în prezent circa 14.500 de migranţi, iar în cursul zilei de luni 8.500 de persoane au intrat în această ţară, de unde doresc să-şi continue călătoria către vestul Europei. De când Ungaria şi-a închis graniţa cu Croaţia, pe 17 octombrie, în Slovenia au pătruns circa 86.000 de migranţi.

Dar guvernul croat a avertizat la rândul său că nu va putea evita trimiterea miilor de migranţi către Slovenia, întrucât angajamentul de a evita un aflux necontrolat de refugiaţi nu este respectat nici de statele care o preced pe aşa-numita rută a Balcanilor, respectiv Grecia, Macedonia şi Serbia.