Juncker ironic: Repartizarea migranților se va încheia în 2101

Autor: Radu Pop, Colaborator
Publicat: 13-11-2015 09:32

Operatiunile de distribuire a refugiatilor în interiorul Uniunii Europene (UE) se vor încheia abia în 2101 - în ritmul actual al repartizarii între statele membre -, a avertizat ironic, la Malta, presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, relateaza AFP în pagina electronica, potrivit Mediafax.

"Nu sunt deloc multumit de ritmul repartizarii", a declarat Juncker într-o conferinta de presa, joi, dupa reuniunea liderilor europeni la Valetta.

Mai putin de 150 de persoane - dintre cele 160.000 pe care UE a hotarât sa le transfere din Italia si Grecia catre alte state europene - au fost efectiv mutate în ultimele saptamâni, a declarat presedintele CE.

"Daca vom continua în acest ritm vom termina în 2101", a adaugat el. "Trebuie sa acceleram si sper ca asa se va întâmpla", si-a exprimat Juncker speranta.

Statele membre UE s-au angajat sa primeasca, în decurs de doi ani, 160.000 de refugiati - sirieni, eritreeni si irakieni - provenind din Italia si Grecia, din asa-numitele "hotspots" - centre în care sunt triati refugiatii de "imigrantii economici", la sosirea pe teritoriul UE.

Cote - exacte si constrângatoare - de refugiati, care este obligatoriu sa fie primiti, au fost stabilite pentru toate statele UE, pentru o perioada de doi ani, însa statele este necesar sa notifice treptat locuri imediat disponibile, în vederea organizarii primelor transferuri.

Comisia a îndemnat în mai multe rânduri statele UE, în ultimele saptamâni, sa faca mai rapid acest lucru, pentru ca mutarea azilantilor sa poata fi implementata.

Pe termen lung, Comisia pledeaza pentru un mecanism permanent de repartizare - fara un plafon în ceea ce priveste numarul azilantilor - cu caracter constrângator, care sa fie declansat în functie de situatia de criza constatata pe teren. Însa mai multe state membre UE se opun categoric acestui mecanism.