Trump, propunere radicală: Metodă controversată de interogare a teroriștilor

Autor: Radu Pop, Colaborator
Publicat: 23-11-2015 09:37

Candidatul republican la presedintie Donald Trump vrea sa reintroduca simularea înecului, o metoda controversata de interogare considerata tortura de catre aparatorii drepturilor omului, dupa ce a îndemnat, anterior, la o înregistrare a musulmanilor în întreaga tara, relateaza Deutsche Welle online, potrivit Mediafax.

Trump a declansat o noua controversa, dupa ce a promovat duminica, într-un interviu pentru postul ABC News, folosirea simularii înecului în interogarea "suspectilor de terorism".

CIA a folosit simularea înecului pentru a interoga cel putin trei persoane arestate în legatura cu atacurile teroriste din Statele Unite de la 11 septembrie 2001.

Aceasta practica a fost interzisa de catre presedintele Barack Obama când a venit la putere, în 2009.

"As aduce-o înapoi", a declarat candidatul la învestitura republicana în vederea scrutinului prezidential din noiembrie 2016. "Eu cred ca simularea înecului este nimic în comparatie cu ceea ce ne fac ei noua, ceea ce i-au facut lui James Foley, când i-au taiat capul", a spus Trump.

"E cu totul altceva si as aduce, absolut, înapoi interogarea si interogarea în forta", a subliniat el.

- Comentarii controversate

Trump si-a atras o adevarata furtuna de critici dupa ce a cerut un registru national pentru musulmani.

El nu si-a retractat cuvintele în interviul de duminica si a spus ca vrea o baza de date cu refugiatii sirieni care intra pe teritoriul Statelor Unite, ca masura de protectie fata de "cel mai mare cal troian din toate timpurile".

El a mai declarat ca nu vrea sa închida moschei. "Nu vreau sa închid moschei. Vreu sa supraveghez moschei", a subliniat Trump.

În pofida comentariilor controversate pe care le face, popularitatea sa în rândul alegatorilor nu scade.

Potrivit ultimului sondaj Washington Post/ABC News, Trump se claseaza în fruntea contracandidatilor republicani, cu 32% din intentiile de vot, si este urmat de chirurgul pensionar Ben Carson.

Aproximativ 47% dintre republicani considera ca magnatul în domeniul imobiliar este cel mai capabil în gestionarea economiei americane, amenintarii teroriste si imigratiei.