Unul dintre consilierii lui Kim Jong-Un, trimis la reeducare

Autor: Radu Pop, Colaborator
Publicat: 24-11-2015 12:31

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un l-a trimis pe unul dintre apropiatii sai consilieri la o ferma pentru a fi 'reeducat', ca pedeapsa pentru construirea necorespunzatoare a unei centrale electrice, au indicat marti serviciile de informatii sud-coreene citate de AFP.

Membru permanent în biroul politic al partidului unic nord-coreean, Choe Ryong-Hae era considerat pâna acum drept unul dintre oamenii de încredere ai lui Kim. Choe a fost la sfârsitul anului 2014 emisarul liderului nord-coreean la Moscova, unde a fost primit de presedintele rus Vladimir Putin.

Potrivit unor deputati sud-coreeni care au participat la o conferinta de presa a serviciilor de informatii sud-coreene (NIS), pedeapsa pentru Choe Ryong-Hae a intervenit la începutul acestei luni, el nemaifigurând de atunci pe listele oficiale.

Kim Jong-Un, venit la putere la sfârsitul anului 2011, are reputatia unui lider nemilos, cu regularitate aparând informatii despre epurari politice si executii în Coreea de Nord. La cea mai mica îndoiala în privinta fidelitatii din partea apropiatilor sai, liderul de la Phenian nu a ezitat sa elimine o serie de personalitati, inclusiv demnitari cu înalte responsabilitati. Astfel, în decembrie 2012, Jang Song-Thaek, puternicul unchi al lui Kim Jong-Un, a fost executat pentru tradare si coruptie.

Conform serviciilor sud-coreene, Choe Ryong-Hae a fost probabil eliminat ca urmare a unei scurgeri de apa la o centrala electrica a carei constructie a fost finalizata la sfârsitul lunii octombrie pe cel mai înalt munte al tarii, Paekdu, de la frontiera cu China. La 31 octombrie, el mai era înca mentionat în mediile oficiale.

AGERPRES