Scandalos. Ordonanta data de Macovei, respinsa dupa un deceniu. Se stia ca e proasta din 2005

Autor: A. Dumitrescu, Redactor
Publicat: 25-11-2015 14:30

Camera Deputatilor a respins miercuri o Ordonanta de urgenta data in 2005 de ministrul Justitiei de atunci, Monica Macovei. Deputatul Marton Arpad a atras atentia asupra faptului ca a durat un deceniu ca aceasta ordonanta sa fie respinsa desi din primul an parlamentarii si-au dat seama ca este proasta. Ea a produs efecte in tot acest timp.

„Dezbatem azi respingerea unei ordonante de urgenta a doamnei Macovei care a fost creata acum un deceniu. Conform raportului ordonanta se respinge, dar efectele ei din acest deceniu raman.  In acest inteval de 10 ani s-au aplicat in fel si chip prevederile acestei ordonante in timp ce ea tot timpul s-a modificat. (...)

Pe fond avem o problema cu aceasta ordonanta de urgenta care a produs efecte timp de 10 ani, desi in primul an ne-am dat seama ca este proasta”, a spus Marton Arpad.

Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.124/2005 urmarea modificarea şi completarea Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Ordonanta introducea o nouă incriminare în domeniul infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, comise prin modul de operare ce presupune diminuarea intenţionată a valorii bunurilor persoanelor juridice la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar, şi în cadrul acţiunilor de executare silită, reorganizarea ori lichidare judiciară.

Prevederile nou introduse prin ordonanţă erau necesare de asemenea pentru a permite ca autorizaţiile pentru folosirea investigatorilor sub acoperire să se emită de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Deputatii au argumentat respingerea Ordonantei prin faptul ca timp de 10 ani, de cand a fost emisa, s-au facut noi legi, respectiv modificari legislative care inglobeaza prevederile acestei ordonante.

Ciudat este insa cat a durat ca aceasta ordonanta sa fie respinsa. Ea a fost emisa in 2005, respinsa de Parlament in 2006, retrimisa Parlamentului de presedintele Traian Basescu spre reexaminare, adoptata cu amendamente de Senat in 2010, respinsa de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor in 2014, pentru a fi definitiv respinsa in plenul Camerei Deputatilor in 2015.