Fostul premier australian: Occidentul trebuie să-şi proclame superioritatea față de cultura islamică

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 09-12-2015 07:08

Fostul premierul conservator australian Tony Abbott a declarat miercuri că nu există egalitate între culturi şi că Occidentul ar trebui să-şi proclame 'superioritatea' faţă de 'cultura islamică', transmite AFP. 

Occidentul trebuie "să fie pregătit să proclame superioritatea evidentă a culturii noastre în faţa unei culturi care justifică uciderea de oameni susţinând că aceasta se face în numele lui Dumnezeu", a subliniat Abbott într-un editorial publicat de Daily Telegraph, potrivit Agerpres.

Abbott, un fost seminarist catolic, a fost schimbat cu Malcolm Turnbull în septembrie în urma unui puci în cadrul Partidului Liberal, principala formaţiune a coaliţiei conservatoare aflate la putere. 

"Nu putem nega în continuare problema uriaşă din interiorul islamului", a scris fostul premier. 

"Islamul nu a cunoscut niciodată propria versiune de Reformă şi de Epocă a Luminilor şi, prin urmare, nici acceptarea pluralismului şi a separării bisericii de stat", a adăugat el. 

Australienii trebuie să facă mai mult pentru promovarea culturii occidentale şi "să înceteze să îşi ceară scuze pentru valorile care au făcut din ţara noastră o ţară liberă, echitabilă şi prosperă". 

"Nu înseamnă dispreţ cultural să ceri fidelitate faţă de Australia şi respect pentru civilizaţia occidentală. Culturile nu sunt toate egale", a mai spus el. 

Australia, care participă la coaliţia internaţională condusă de SUA împotriva grupării Statul Islamic în Irak şi Siria, a dejucat în ultimul an pe teritoriul său şase planuri de atentate ale unor musulmani radicalizaţi, potrivit autorităţilor.