Sacțiunile împotriva Rusiei nu vor fi pe agenda Summitului UE

Autor: Radu Pop, Colaborator
Publicat: 16-12-2015 10:31

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a respins marti propunerea primului ministru italian Matteo Renzi de a supune dezbaterii sanctiunile economice împotriva Rusiei la Consiliul European de joi si vineri de la Bruxelles, relateaza France Presse.

Decizia a fost retrimisa unei reuniuni, programata pentru vineri, a celor 28 de ambasadori ai Uniunii Europene, a indicat Tusk, în invitatia sa la summit, care a fost data publicitatii marti. Ambasadorii ar urma sa valideze 'propunerea de a prelungi sanctiunile împotriva Rusiei pentru înca sase luni', a asigurat el.

Presedintele Consiliului European, în competenta caruia intra stabilirea ordinii de zi a summiturilor, a ignorat astfel propunerea guvernului italian, care a dorit ca sefii de stat si de guvern din UE sa ia în discutie aceasta tema joi si vineri la Bruxelles.

'Nicio dezbatere nu este prevazuta' în cadrul summitului european 'chiar daca este sigur ca cel putin un premier va ridica aceasta chestiune', a precizat o sursa europeana pentru AFP, cu referire la Matteo Renzi, care a estimat recent ca 'abordarea antirusa nu va duce nicaieri'.

Italia a cerut saptamâna trecuta o amânare a deciziei privind sanctiunile, instituite în contextul conflictului din Ucraina, frânând un proces care parea sa întruneasca un consens si sa fie discret rezolvat la nivel de ambasadori.

Roma nu pare sa conteste necesitatea prelungirii sanctiunilor, dar opinia sa scoate la lumina riscul unei noi fracturi între tarile din sudul si estul Europei, acestea din urma fiind adeptele unei linii dure fata de Rusia.

În sprijinul lui Renzi s-a exprimat luni sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, fost ministru italian de externe. 'Am înteles ca aceasta problema va fi pusa în Consiliul European ce va avea loc joi, asa cum a fost întotdeauna cazul sanctiunilor împotriva Rusiei', a explicat ea.

În pofida tensiunilor cu Moscova în problema crizei ucrainene, UE si SUA încearca sa obtina de la Rusia, care sprijina militar regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad, un angajament în favoarea unei reglementari politice a conflictului din Siria, considerat a fi la originea actualului val de migranti care a invadat Europa si a atentatelor de la Paris din 13 noiembrie.

AGERPRES