Republica Moldova rămâne fără guvern. Cum a fost sabotat Cabinetul Sturza

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 04-01-2016 14:19
Actualizat: 04-01-2016 15:23

Şedinţa de luni parlamentului de la Chişinău, în cadrul căreia urma să fie supusă la vot echipa guvernamentală a premierului desemnat Ion Sturza, nu a mai avut loc din lipsă de cvorum. 

Potrivit mass-media locale, la şedinţă s-au prezentat doar 47 de parlamentari din cei 101 de membri ai legislativului. 

Preşedintele parlamentului, Andrian Candu, a anunţat că, în aceste condiţii, şeful statului urmează să consulte din nou fracţiunile parlamentare şi să nominalizeze un nou candidat pentru funcţia de premier. 

Presa de la Chişinău a scris anterior că şansele pentru ca deputaţii să aprobe echipa guvernamentală a lui Ion Sturza sunt destul de mici, în condiţiile în care acesta nu a reuşit să-şi asigure cele 51 de voturi necesare pentru învestirea cabinetului său. 

De amintit că preşedintele Nicolae Timofti l-a desemnat la 21 decembrie pe Ion Sturza, om de afaceri şi fost premier în anul 1999, drept candidat la funcţia de prim-ministru, fără a exista o majoritate parlamentară care să-şi asume învestirea guvernului propus de acesta. 

În cazul în care eşecul se repetă şi după nominalizarea de către preşedintele Nicolae Timofti a unui nou candidat pentru postul de premier, şeful statului este obligat să decidă dizolvarea legislativului şi să convoace alegeri anticipate, informează Agerpres.