Membru CSM, cerere către Klaus Iohannis: Vrem transparență pentru ofițerii acoperiți din justiție

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 06-01-2016 16:03
Actualizat: 06-01-2016 17:44

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al CSM, a susţinut miercuri că se aştepta la un semnal de transparenţă din partea Preşedinţiei şi a preşedintelui Klaus Iohannis, ca şef al CSAT, în legătură cu chestiunea posibililor ofiţeri acoperiţi în magistratură sau a unei colaborări cu serviciile secrete.

Citește și: Vești minunate pentru românii cu credite în euro: Nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria post-decembristă

"Aşteptam un semnal de transparenţă şi din partea Preşedinţiei, a preşedintelui Klaus Iohannis, pentru că el este şi preşedintele CSAT, un semn de transparenţă prin care să spună: "nu este niciun judecător sau procuror ofiţer acoperit sau colaborator al serviciilor secrete". Să o spună publică, dar şi în raport cu personalul auxiliar. Eu cred că este cazul ca acest lucru să fie spus. Dacă CSAT ar reuşi să prelucreze toate declaraţiile pe propria răspundere ale magistraţilor şi personalului auxiliar, este cazul ca preşedintele României, CSAT-ul să iasă public şi să spună aceste lucruri, sigur, fără să nominalizeze acele persoane care ar fi ofiţeri sub acoperire sau colaboratori", a afirmat el în şedinţa CSM.

Citește și: GAFĂ antologică la B1 TV: Ce a putut să apară la emisiunea lui Sabin Orcan

El a precizat că asociaţiile profesionale au adresat, în 8 decembrie 2015, o solicitare publică Preşedinţiei, CSAT şi că se aşteaptă la un răspuns în termen de 30 de zile.

Dumbravă a punctat că este a două oară în actualul mandat al membrilor CSM când la o astfel de şedinţă nu este prezent preşedintele României, dar a apreciat că a venit consilierul său Simina Tănăsescu.

Judecătorul a semnalat că a crescut îngrijorător numărul de atacuri la adresa independenţei justiţiei.

Citește și: ”Aroganța” premierului Dacian Cioloș: Pe ce dă 23.500 de euro

"Dacă faceţi comparaţie pe anul 2014 (...), au fost 12 atacuri la adresa independenţei justiţiei (...) În anul 2015, nu a fost un an deloc uşor, (...) au fost 28 de atacuri constatate ca atare de Plenul CSM, 12 privind judecătorii şi instanţele, 16 privind procurorii şi parchetele. Sigur, eu mi-aş dori ca preşedintele României să se raporteze instituţional şi în raport cu atribuţiile constituţionale pe care le are (...) la acest semnal îngrijorător. De altfel, şi CE prin raportul MCV din 28 ianuarie 2015 îl invocă", a menţionat Dumbravă.

O altă vulnerabilitate invocată de el este legată de deciziile Curţii Constituţionale care au generat instanţelor şi parchetelor şi care au adus sincope în activitatea acestora.

Citește și: Dacian Cioloș a făcut anunțul pe care-l așteptau românii: Ce se întâmplă cu Gabriel Biriș

Simina Tănăsescu, consilier prezidenţial, a precizat în şedinţa CSM că singura chestiune la care ar putea să răspundă este cea referitoare la solicitarea adresată direct Preşedinţiei.

"Îmi e teamă că vă voi dezamăgi. Nu ştiu încă exact despre ce este vorba", a susţinut ea, adăugând că va reveni cu un răspuns după ce va avea detalii, scrie agerpres.ro

Citește și: Ce altă starletă i-a luat locul Adelinei Pestrițu la Kanal D / Fotografii cu ea dezbrăcată