Sorin Roşca Stănescu a primit veşti bune de la DNA

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 14-01-2016 14:43

Fostul senator Sorin Roşca Stănescu a declarat, joi, la ieşirea de la DNA, că i s-a comunicat schimbarea încadrării faptelor de care este acuzat în dosarul creditelor frauduloase luate de la BRD.

"Mi s-a schimbat încadrarea, spune avocatul meu, într-una mai uşoară. (...) Eu sper că lucrurile se lămuresc repede şi aş dori să se lămurească astfel încât să nu mai am nici măcar calitatea de suspect", a afirmat fostul senator, adăugând că i s-a acceptat depunerea unor documente la dosar în apărarea sa, notează Agerpres.

Referitor la dispunerea unei expertize în această cauză, el a spus că despre dosar nu poate să vorbească pentru că nu e corect faţă de procuror, dar că nu a auzit despre un asemenea demers. 

Roşca Stănescu a recunoscut că nu îi este teamă de acest dosar. "Mie nu mi-e teamă de nimic decât de propria mea conştiinţă şi de pierderea libertăţii mele de exprimare şi asta nu se va întâmpla", a precizat el.

Vezi şi: Sorin Roşca Stănescu, acuzaţii incendiare la sosirea la DNA

Pe de altă parte, întrebat despre Ion Marin, cel care i-ar fi vizat lucrările ştiinţifice, Sorin Roşca Stănescu a subliniat că acesta lucrează la o facultate care este acreditată şi este profesor exact în domeniul în care a scris toate cele trei cărţi - presă. 

El a explicat că a scris despre lucruri cu totul noi despre presă şi analize care nu s-au mai făcut până în prezent, iar profesorul avea calitatea legală şi abilitatea de a face o recomandare pentru acele cărţi. "Exact cum prevede legea. Nu a făcut nici mai mult, nici mai puţin", a completat Roşca Stănescu. 

Avocatul său, Dan Chitic, a arătat că s-a schimbat încadrarea, fiind vorba de constituire de grup infracţional organizat într-o formă mai simplă şi cu o pedeapsă mai mică, cu un maxim de 5 ani. 

"În al doilea rând, ne-a fost adus la cunoştinţă că nu mai suntem acuzaţi de înşelăciune, fiind însă acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu, sub acest aspect existând o pedeapsă mai mare decât prima infracţiune, restul celorlalte acuzaţii rămânând neschimbate în acest moment. Faţă de noile încadrări am venit şi am făcut declaraţii suplimentare care suntem convinşi că vor ajuta organele de urmărire penală să ajungă la concluzia că al meu client - Sorin Roşca Stănescu - este nevinovat de faptele de care este acuzat", a arătat avocatul. 

Despre documentele pe care le vor depune, Dan Chitic a menţionat că prin acestea vor arăta clar că împotriva lui Roşca Stănescu banca a luat măsuri de executare a tuturor proprietăţilor, valoarea estimată a acestora fiind apropiată de cea a creditului, motiv pentru care sunt convinşi că în curând nu va mai exista un prejudiciu în această cauză, cel puţin în ceea ce îl priveşte pe clientul său. 

De asemenea, avocatul a mai precizat că prin alte documente vor arăta că, la data la care s-a încheiat contractul de credit cu instituţia bancară, valoarea terenurilor nu era mai mare şi nu era falsă faţă de cele aflate pe piaţă în acel moment.