Italia ia în calcul o intervenție armată în Libia

Autor: Radu Pop, Colaborator
Publicat: 28-01-2016 13:53

Italia ia în considerare o interventie militara pentru stabilizarea Libiei, la care sa mai participe SUA, Marea Britanie si Franta, a anuntat ministrul italian al apararii Roberta Pinotti, într-un interviu publicat joi, transmite DPA.

'Nu ne putem imagina ca situatia din Libia sa ramâna blocata în primavara. În ultima luna am lucrat mai intens cu americanii, britanicii si francezii. Am convenit ca trebuie sa evitam actiunile necoordonate, care nu au condus la bune rezultate în trecut', a declarat Pinotti pentru cotidianul italian Corriere della Sera.

Ea a subliniat ca puterile occidentale vor interveni în Libia numai în urma unei cereri din partea autoritatilor libiene.

'Nu trebuie sa alimentam propaganda jihadista, care ar dori sa prezinte orice interventie ca pe o invazie occidentala', a subliniat ministrul italian al apararii, care a subliniat drept prioritati esentiale 'protectia' guvernului libian si antrenarea fortelor sale.

Roberta Pinotti a tinut sa precizeze ca si Italia se pregateste pentru situatii de 'urgenta' si ca misiunea navala desfasurata în Marea Mediterana pentru contracararea retelelor de traficanti de persoane va putea fi folosita în operatiuni antiteroriste. Flota aeriana de la baza Trapani, din Sicilia, a fost deja suplimentata.

Pe 6 decembrie, reprezentantii celor doua autoritati politice în disputa din Libia au anuntat ajungerea la un acord politic care ar urma sa fie aprobat de cele doua parlamente - cel de la Tripoli si cel de la Benghazi - pentru a pune capat conflictului care afecteaza tara nord-africana.

Libia este marcata de haos dupa caderea, în 2011, a regimului condus de Muammar Gaddafi. Doua autoritati politice, stabilite la Tripoli si Benghazi (est), îsi disputa puterea începând din 2014.

Dupa un an de negocieri, fostul emisar al ONU pentru Libia Bernardino Leon a ajuns cu reprezentantii celor doua parti la un acord de principiu cu privire la crearea unui guvern de uniune nationala, dar întelegerea a fost ulterior respinsa de cele doua parlamente.

Acordul prevede ca un comitet, format din 10 membri, va avea misiunea de a revizui Constitutia. Surse politice libiene au declarat ca noua lege fundamentala se va baza pe Constitutia elaborata în 1951 (la scurt timp dupa declararea independentei Libiei) si revizuita în 1963.

AGERPRES