Cine îl mai susține pe Iohannis în 2019?

Autor: Cristian Hrițuc, analist politic
Publicat: 02-02-2016 11:20
Actualizat: 02-02-2016 12:40

Liberalii au primit ieri o serioasă lovitură de la premierul Dacian Cioloș. Refuzul acestuia de a introduce o ordonanță de urgență (OUG) pentru revenirea la votul în două tururi de scrutin retează practic șansa liberalilor de a ieși câștigători în alegerile locale.

PNL devine un partid izolat pe scena politică și, astfel, va fi nevoit să se îndrepte „pas cu pas” fie spre o posibilă alianță cu PSD după alegerile generale, fie spre o perioadă lungă de opoziție.

Cioloș, desemnat de Iohannis și susținut de stradă, a ales varianta privitului din tribune. El nu va mai conta în jocul politic viitor. Și-a dat testul și l-a picat. A susținut un buget făcut de PSD, a făcut balet în cazul plagiatului lui Tobă, după care și-a salvat fundul în disputa privind cele două tururi de scrutin.

Iohannis este pierzătorul din umbră. Președintele care vrea un altfel de politică l-a desemnat pe Cioloș pentru postul de premier. Liberalii așteptau salvarea de la cel pe care l-au susținut să devină președinte. Așteptau ca, în urma discuțiilor între președinte și premier, OUG privind votul în două tururi să fie introdusă. Și „strada” aștepta de la cuplul Iohannis-Cioloș revenirea la normalitate.

Pierderea alegerilor locale de către PNL va duce, cel puțin teoretic, și spre pierderea alegerilor parlamentare. Citiți mai departe pe PoliticScan.ro.