Șeful BCR trage un semnal de alarmă: Legea dării în plată va aduce dezastrul creditării

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 04-02-2016 15:50
Actualizat: 04-02-2016 17:02

Legea darii in plata, aflata din nou pe agenda Parlamentului, pentru reexaminare, este dur criticata de banci, unele dintre acestea luand deja masuri de majorare a avansului la imprumuturile imobiliare. Reprezentantii BCR sustin ca, in forma actuala, noile reglementari privind darea in plata vor duce la restrangerea puternica a pietei creditelor.

Citește și: OPINIE Nevertebratele cu coloană oficială

Bancherii sunt de parere ca legislatia punitiva si lipsa dialogului constructiv privind sectorul financiar a devenit un indicator al lipsei de incredere din societate. „Personal, am privit retrimiterea in Parlament a Legii darii in plata drept o oportunitate pentru ca sectorul financiar, reprezentantii mediului legislativ si cei ai consumatorilor sa se aplece asupra unor modificari constructive care sa tina cont de constrangerile si interesele tuturor partilor”, a declarat  presedintele BCR, Sergiu Manea.  El s-a aratat alarmat de modificarile actuale aduse proiectului de lege.  „Va genera fara doar si poate o restrangere generala a pietei creditului si a intermedierii financiare intr-un moment cand Romania are nevoie fundamentala de a importa capital (si nu marfuri) pentru a putea finanta nevoile fondului locativ, infrastructurii ori sectorului productiv”, a spus Manea. El  a avertizat ca, in aceste conditii, restrangerea pietei creditului devine inevitabila din cauza unor riscuri materiale concrete pentru fondurile deponentilor si ale actionarilor, potrivit National.

Citește și: Teroriștii s-au făcut de râs: Spun că au capturat un tanc, dar în realitate e altceva / FOTO

Bancherii se protejeaza

Seful BCR afirma ca sistemul bancar colaboreaza si coopereaza cu autoritatile, in conditiile unui proces legislativ care incurajeaza cresterea economica, stabilitatea juridica ori accesul la finantare, in special pentru tinere familii care nu dispun de economii pentru asi cumpara o locuinta. „Industria bancara are datoria legala de a asigura administrarea efectiva si prudenta a institutiei de credit in sustinerea deponentilor sai. Schimbarea conditiilor va atrage masuri de protectie si nu de crestere sau prosperitate”, a avertizat Manea, lasand sa se inteleaga ca, din cauza darii in plata,  accesul la creditele imobiliare va fi dur restrictionat .

Citește și: Insula pe care doar 1.000 de oameni au voie să meargă anual: Ce are atât de special