Franţa avertizează: Stop refugiaţilor

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 17-02-2016 20:48

Premierul francez, Manuel Valls, a declarat miercuri că ţara sa va colabora îndeaproape cu Germania în chestiunea refugiaţilor, dar a atras atenţia că Europa nu are capacitatea de a primi toţi migranţii, transmite agenţia EFE. În timpul unei intervenţii în faţa Adunării Naţionale franceze, Valls a subliniat că Europa se confruntă cu o 'presiune migratorie fără precedent', care impune 'realism' şi găsirea urgentă a unei soluţii.

'Europa nu are capacitatea de primi toţi migranţii şi refugiaţii, nu poate', a punctat şeful executivului francez. El a dat exemplul Suediei, 'care a decis să primească (migranţi) fără număr şi în cele din urmă a fost nevoită să-şi restabilească controalelor la frontiere'. Valls şi-a reluat şi declaraţiile controversate făcute în timpul weekendului la Conferinţa de Securitate de la Munchen, unde a cerut să se pună capăt sosirii solicitanţilor de azil în Europa, el avertizând atunci că în caz contrar va creşte riscul prăbuşirii spaţiului Schengen. Tot atunci, premierul francez a anunţat că ţara sa nu mai susţine solicitarea cancelarului german Angela Merkel privind instituirea unor cote obligatorii permanente de repartizare a refugiaţilor în ţările Uniunii Europene.

Totuşi, în intervenţia sa de miercuri, el a încercat să-şi nuanţeze aprecierile care au provocat iritare la Berlin, vorbind acum despre 'admiraţia' pe care o simte faţă de 'efortul excepţional pe care îl depune poporul german (...) pentru primirea refugiaţilor', anunţă Agerpres.