Pentagonul a anunțat ținta raidului din Liban: Jihadiștii pregăteau un nou atac terorist

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 19-02-2016 20:29

Liderul jihadist şi militanţii grupării Stat Islamic (SI) care au fost în noaptea de joi spre vineri ţinta unui raid aerian american în Libia pregăteau atacuri împotriva intereselor occidentale, a anunţat Pentagonul, citat de AFP.

Respectivul lider jihadist, tunisianul Noureddine Chouchane, este bănuit de două atentate în Tunisia. Raidul american a vizat o tabără de antrenament a SI în oraşul Sabratha, la 70 km vest de capitala Tripoli. 'Combatanţii SI prezenţi acolo pregăteau atacuri împotriva intereselor americane şi ale altor state occidentale în regiune', a indicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, fără să ofere alte detalii. Potrivit publicaţiei publicaţia New York Times, care citează un responsabil occidental căruia nu i-a dezvăluit identitatea, în urma raidului au fost ucişi cel puţin 30 de membri ai SI, mulţi dintre ei tunisieni. Jihadiştii profită de haosul din Libia pentru a-şi consolida poziţiile în această ţară. Potrivit estimărilor internaţionale, în prezent pe teritoriul libian ar fi circa 5.000 de combatanţi ai SI.

Capitala Tripoli a fost cucerită anul trecut de coaliţia de miliţii islamiste Fajr Libya (Zorii Libiei), care a instalat propriul executiv şi a păstrat legislativul ce ar fi trebuit să-şi încheie activitatea după alegerile din luna iunie 2014, iar executivul şi legislativul recunoscute pe plan internaţional s-au refugiat în estul extrem al ţării, anunță Agerpres.