Atentatul de la Ankara, revendicat de Şoimii Libertăţii Kurdistanului

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 19-02-2016 20:59

Atentatul terorist comis miercuri în centrul Ankarei şi soldat cu cel puţin 28 de morţi şi 61 de răniţi a fost revendicat vineri de Şoimii Libertăţii Kurdistanului (TAK), o grupare apropiată de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), relatează AFP şi Reuters.

'Pe 17 februarie seara, un atac sinucigaş a fost comis, la 18:30, pe străzile din Ankara de către un războinic-kamikaze contra unui convoi militar al republicii turce fasciste', a afirmat într-o declaraţie publicată pe site-ul său gruparea TAK, care a revendicat deja, în luna decembrie, un atac cu obuze de mortier asupra aeroportului din Istanbul. TAK a precizat că atentatul de acum două zile a fost un răspuns la politicile preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi a anunţat că vor urma şi alte atacuri. Începând din luna iunie a anului trecut, în Turcia s-au înregistrat mai multe atacuri cu bombă, unele fiind revendicate de gruparea jihadistă Stat Islamic, potrivit autorităţilor de la Ankara.

Precedentul atac, comis pe 12 ianuarie, a avut loc în zona istorică Sultanahmet din Istanbul şi s-a soldat cu decesul a 10 persoane, majoritatea turişti germani, şi rănirea altor 15. Autorităţile turce au anunţat că atacul a fost comis de un sirian de origine saudită ce s-a aflat până recent în Siria şi s-a înregistrat ca refugiat în Istanbul. Pe 10 octombrie anul trecut, un dublu atentat sinucigaş a ucis 103 persoane în timpul unui miting al opoziţiei turce, în apropierea gării centrale din Ankara. Un alt atac sângeros, soldat cu 33 de morţi şi 104 răniţi, a avut loc anul trecut atunci când un atacator sinucigaş şi-a detonat centura cu explozibil în oraşul Suruc, din provincia Sanliurfa (sud-estul ţării), anunță Agerpres.