Scandal diplomatic: Consulul Bulgariei de la Istanbul a fost expulzat

Autor: Radu Pop, Colaborator
Publicat: 24-02-2016 10:37

"Turcia l-a expulzat pe consulul Bulgariei, Zornita Petrova Apostolova, de la Istanbul", informeaza publicatia turca "Hürriyet".

Prin aceasta masura, Ankara a reactionat fata de decizia Sofiei de a-l declara "persona non grata" pe Uğur Emiroğlu, atasat in cadrul Consulatului General al Turciei de la Burgas. Duminica, Ministerul Afacerilor Externe de la Sofia a trimis o nota diplomatica Turciei, in care se specifica faptul ca motivul acestei decizii il reprezinta desfasurarea de catre Emiroğlu a unor activitati incompatibile cu Conventia de la Viena privind relatiile diplomatice. Diplomatul turc a fost acreditat ca atasat pe probleme sociale, in timp ce in majoritatea timpului petrecut in Bulgaria a fost implicat in activitați religioase.

Partea bulgara considera ca diplomatul turc a exercitat presiuni asupra minoritatii turce din Bulgaria, pentru a extinde sustinerea fostului lider al Miscarii pentru Drepturi si Libertati (formatiunea etnicilor turci din Bulgaria), Liutvi Mestan.

Dupa ce Sofia nu a fost de acord sa renunțe la poziția sa inițiala, in ciuda acuzațiilor respinse de Ankara, Turcia a raspuns prin declararea consulului Zornita Apostolova drept "persona non grata". "Situatia a provocat o fisura care se adanceste intre Ankara si Sofia", a comentat publicatia "Hürriyet", care asociaza tensiunile diplomatice dintre cele doua tari cu apropierea dintre Bulgaria si Rusia.