Rusia vrea în Europa: 'Suntem o ţară de pe acest continent. Ne merităm locul'

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 29-02-2016 19:15

Rusia este o ţară europeană, întotdeauna deschisă reluării cooperării cu alte ţări ale Europei, a declarat luni preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din cadrul Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), Konstantin Kosaciov, informează TASS. 'Chiar dacă va avea loc o turnură a Rusiei spre Orient, aceasta va fi una economică, în domeniul transporturilor, însă niciodată de mentalitate. Ruşii se vor considera întotdeauna europeni, chiar şi în Extremul Orient al Federaţiei Ruse. Vom fi întotdeauna deschişi reluării cooperării cu structurile europene de integrare şi cu vecinii noştri europeni', a declarat Kosaciov în timpul unei întâlniri cu parlamentari germani.

Potrivit senatorului rus, în Federaţia Rusă 'se amplifică discuţia privind alegerea europeană şi oportunitatea eforturilor pentru construirea relaţiilor cu Europa'. Totodată, mulţi din Rusia ar 'prefera cooperarea cu Orientul mai puţin conflictual', a subliniat Kosaciov. În opinia sa, menţinerea actualei politici a Europei, legată de NATO şi UE, inclusiv programul 'Parteneriatul Estic', duce spre un punct mort. 'Iar Rusia reacţionează la aceste procese. Nu putem rămâne indiferenţi, nu pentru că încercăm să-i împiedicăm, ci pentru că nu ne vedem propriul rol şi propriul loc în Europa, chiar dacă ne considerăm o ţară la fel de europeană ca alte ţări europene', a constatat şeful Comisiei pentru afaceri externe din cadrul Consiliului Federaţiei.

Mai mult, Konstantin Kosaciov a subliniat că, în multe cazuri, 'tocmai Rusia şi cooperarea cu Rusia' ar putea fi pentru Europa unită 'o sursă suplimentară pentru soluţionarea acelor probleme' cu care se confruntă în prezent, printre care şi securitatea energetică, conform Agerpres.