Ultimele declaraţii ale ambasatorului României în SUA: Priorităţile ţării noastre

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 01-03-2016 23:27

'Parteneriatul Strategic pe care România îl are cu Statele Unite rămâne principalul pilon al politicii externe şi de securitate a ţării noastre, care îşi demonstrează din plin valoarea în aceste vremuri complicate. Tocmai de aceea, dincolo de evidenţierea lucrurilor bune pe care le-am făcut până acum, este necesară dezvoltarea domeniilor din cadrul parteneriatului în care există potenţial - economie, cultură, ştiinţă, inovaţie - unele dintre acestea fiind în legătură directă cu activitatea desfăşurată de Romanian American Foundation în ţara noastră', a declarat ambasadorul României în Statele Unite, George Cristian Maior.

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, s-a întâlnit luni, 29 februarie 2016, cu reprezentanţi ai Departamentului de Stat al SUA, ai Romanian-American Foundation şi ai German Marshall Fund. Pe parcursul discuţiilor, moderate de Philip Henderson, preşedintele Consiliului de Administraţie al Romanian-American Foundation, ambasadorul român a trecut în revistă principalele coordonate ale contextului politic din zona Mării Negre, subliniind apartenenţa şi contribuţia solidă a României în cadrul celor mai importante alianţe ale lumii, precizează, marţi, site-ul Ambasadei României în SUA. George Cristian Maior a evidenţiat Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii punctând buna colaborare în domeniul politico-militar, demonstrată şi de recenta declarare a capabilităţii tehnice a facilităţii antirachetă a SUA de la Baza militară Deveselu. De asemenea, ambasadorul George Cristian Maior a subliniat necesitatea dezvoltării dimensiunilor economice, culturale, ştiinţifice şi de inovaţie ale Parteneriatului. La solicitarea celor prezenţi, şeful misiunii diplomatice a României în SUA a vorbit şi despre situaţia actuală din Republica Moldova, prilej cu care a menţionat că România sprijină parcursul european şi continuarea eforturilor statului vecin, exprimându-şi totodată speranţa unei evoluţii a Republicii Moldova în consonanţă cu interesele şi aşteptările cetăţenilor săi.

Romanian-American Foundation este o organizaţie non-profit înfiinţată de guvernul american, fiind succesoarea şi continuatoarea activităţii Romanian-American Enterprise Fund, un parteneriat public-privat înfiinţat în urmă cu peste 20 de ani care a reuşit să atragă fonduri prin parteneriatele stabilite cu instituţii financiare internaţionale importante, precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, IFC, DEG, FMO şi Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre. Fundaţia realizează investiţii sociale în trei arii programatice: antreprenoriat, educaţie şi dezvoltare comunitară, susţinând proiecte, idei şi organizaţii care pot avea un impact substanţial în comunităţi şi care au un potenţial ridicat de creştere şi dezvoltare, spune Agerpres.